Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ ΠΡΟΒΙΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ

 ΔΕΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΑΝ.. ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ" ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ 1964

 

Πρωτοπόρα όπως πάντα η χώρα μας γράφει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ηταν αγέννητος ακόμα ο κύριος με τα κέρατα που πόζαρε ως αρχηγός των καταληψιών στο Καπιτώλιο, όταν μια ομάδα εμπνεόμενη από ανάλογα αισθήματα για τη δημοκρατία εισέβαλε στο ελληνικό Κοινοβούλιο με παρόμοιες διαθέσεις. 

Στις 3 Ιουλίου 1964, δυο μέρες πριν από τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές, διακόσιοι τραμπούκοι εισέβαλαν στη Βουλή με επικεφαλής τον Ρένο Αποστολίδη προκειμένου να προπηλακίσουν τον «Παπατζή», όπως αποκαλούσαν τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. 

Η επεισοδιακή αυτή παραβίαση της Βουλής θεωρήθηκε από τον Τύπο της Ενωσης Κέντρου και της Αριστεράς ως ακραία παρακρατική δράση που προετοίμασε τη συνταγματική εκτροπή του καλοκαιριού του 1965 με το βασιλικό πραξικόπημα και την Αποστασία. 

Ο βασικός πυρήνας των εισβολέων αποτελούνταν από μέλη της παρακρατικής ΕΚΟΦ και οπαδούς του Μεταξά (ομάδα Πλεύρη που επρόκειτο έναν χρόνο αργότερα να ιδρύσει το Κόμμα 4ης Αυγούστου). 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι οργανώσεις που μετείχαν στην εισβολή ήταν η Πανελλήνια Εθνική Σταυροφορία, η Οργάνωσις Εθνικής Νεολαίας, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εθνικοφρόνων Ελασιτών, η Κυανή Φάλαγξ, η Αντικομουνιστική Σταυροφορία, η Εθνική Αντικομουνιστική Οργάνωσις, η Εθνική Αντίστασις Ελλάδος, ενώ αναφέρονταν και τρεις «μυστικές» οργανώσεις, η Καρφίτσα, οι Εγγυηταί του Βασιλέως και η Εθνική Κοινωνική Αλλαγή. 

Οι εισβολείς είχαν αποσπαστεί από συγκέντρωση του υποψήφιου δημάρχου της ΕΡΕ Γεωργίου Πλυτά και κράδαιναν φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε τότε αποσυρθεί στο Παρίσι. 

Αυθημερόν στη Βουλή έκανε σκληρή καταγγελία ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος κατήγγειλε ότι δημιουργούνται «αθέμιτες οργανώσεις» για να επαναφέρουν με τη βία το παράνομο καθεστώς της ΕΡΕ. 

Ο Ηλίας Ηλιού εκ μέρους της ΕΔΑ αναφέρθηκε στις βαρύτατες ευθύνες του αρχηγού της ΕΡΕ και τόνισε ότι «πρόκειται για φασιστική επίθεση από τις σπάνιες στην ιστορία, οργανωμένη από τους ίδιους που οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τις παρακρατικές οργανώσεις και τη δολοφονία του Λαμπράκη». 

Ο αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και υποχρεώθηκε να αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα από τη συνεδρίαση. Η υπόθεση κατέληξε σε πολυήμερη δίκη με 32 κατηγορούμενους. 

Ο Αποστολίδης καταδικάστηκε στη βαρύτερη ποινή (2,5 χρόνια) και τελικά έμεινε 100 μέρες στη φυλακή. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Μεταξύ αυτών και ο νεαρός Παναγιώτης Μιχαλολιάκος, ο γνωστός σήμερα ποινικολόγος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής της ομάδας των υπερασπιστών στη μεγάλη δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: