Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΑΝ Η ΕΣΗΕΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

 ▸Αδιάφορη και σίγουρα ανεπαρκή για τον κλάδο χαρακτηρίζει την αντίδραση και την ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας) -ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία) απέναντι στο σχέδιο περιορισμού των συναθροίσεων του Χρυσοχοΐδη η Ματίνα Παπαχριστούδη.  


 

Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ σημειώνει στην επιστολή της στα άλλα μέλη του Δ.Σ πως η πλειοψηφία του σωματείου δεν δείχνει αντιλαμβάνεται το εύρος του σχεδίου Χρυσοχοΐδη-κυβέρνησης και υπογραμμίζει πως η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε.  Η δημοσιογράφος ζητεί να τεθεί άμεσα το θέμα στο επόμενο ΔΣ της Ένωσης με στόχο να αντιδράσουν οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι όπως οφείλουν

Αναλυτικά η επιστολή της Μ. Παπαχριστούδη προς μέλη ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι,

με χθεσινή μου γνώμη επεσήμανα πως το σχέδιο περί διαχείρισης συναθροίσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι πολύ ευρύτερο και πως η ανακοίνωση,η οποία τελικά εκδόθηκε ως δελτίο τύπου με την ψήφο της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, από τρεις συνδικαλιστικές παρατάξεις, είναι αδιάφορη, σίγουρα όχι αρκετή για τον κλάδο. Ως ΕΣΗΕΑ δεν πράξαμε ούτε καν το αυτονόητο, να δηλώσουμε στον κ.κ. υπουργό πως δεν υπάρχει περίπτωση τα μέλη μας να υπακούσουν στις εντολές “επιτήρησης”. Επεσήμανα επίσης πως το πρόβλημα για την απρόσκοπτη ενημέρωση είναι διπλό, αφού όχι μόνο επιβάλλεται η “επιτήρηση” και έλεγχος των αστυνομικών δυνάμεων σε δημοσιογράφους στη διάρκεια διαδηλώσεων αλλά η ίδια η αστυνομία αναλαμβάνει την ενημέρωση ΜΜΕ και δημοσιογράφων με δικό της υλικό από drones και κάμερες που είναι τοποθετημένες στα κράνη των δυνάμεων ΜΑΤ. Δηλώνει δε ξεκάθαρα πως η διακίνηση πληροφοριών από πολίτες-ακτιβιστές είναι “ψευδείς ειδήσεις”!

Δεν ξέρω αν κατανοείτε το μέγεθος του ελέγχου που επιχειρείται με το παρόν σχέδιο Χρυσοχοΐδη ή αν δεν θέλετε να καταλάβετε στο πλαίσιο των “ευγενικών” σχέσεων που διακαώς θέλετε να διατηρείτε με την πολιτική εξουσία. Ουσιαστικά η αστυνομία εγκαθιστά έναν αρχισυντάκτη στις αίθουσες σύνταξης των ΜΜΕ, μετατρέποντας τους συναδέλφους μας σε απλούς κομπάρσους “μαντρωμένους” σε συγκεκριμένα σημεία.

Τις επεξηγήσεις του υπουργού μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη “χλιαρή” αντίδραση των ΕΣΗΕΑ -ΕΦΕ μόνο ως κοροϊδία μπορώ να την εκλάβω. Δηλαδή μας λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να βρίσκονται όπου θελήσουν στις διαδηλώσεις αλλά αν γίνουν επεισόδια, δηλαδή αν επιτεθούν οι δυνάμεις καταστολής σε διαδηλωτές (αυτό καταλαβαίνω), τότε η πρόσβαση στους δημοσιογράφους- φωτορεπόρτερ που λειτουργούν ως “μάρτυρες δημοσιότητας”, θα γίνεται μόνο “προστατευμένα”, πίσω από ένα αξιωματικό που θα τους φροντίζει…

Αναρωτιέμαι, δεν προσβάλλεστε βαθύτατα από αυτή την αντιμετώπιση της αστυνομίας, σαν να μας επιβάλλουν την “ενσωμάτωση” στις τάξεις των δυνάμεων καταστολής για να …σωθούμε!

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως οι δημοσιογράφοι-φωτορεπόρτερ είναι θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και επιθέσεων, το φαινόμενο έχει ενταθεί σε όλο τον κόσμο και το γνωρίζετε πολύ καλά αφού δημοσιοποιείτε τις παρεμβάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Κι όμως η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε στην Ελλάδα, σαν να μην αναμένουμε εκρήξεις λαϊκής οργής στη συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Αδυνατώ επίσης να κατανοήσω τη “χαρά” ορισμένων που βρήκαν να πουν πως ο Μ.Χρυσοχοΐδης “υποχώρησε” μετά την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ.

Ειλικρινά, είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε -υποδεχθείτε την αστυνομία μέσα στις αίθουσες σύνταξης;

Ζητώ, ως εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή να τεθεί άμεσα το θέμα στο επόμενο ΔΣ της Ένωσης με στόχο να αντιδράσουμε όπως οφείλουμε και μας αξίζει, στην επιχείρηση αστυνόμευσης και καταστολής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών, στην αστυνόμευση και καταστολή της ενημέρωσης από τους “μάρτυρες δημοσιότητας”.

Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή”

Δεν υπάρχουν σχόλια: