Την έχω εξερευνήσει πόντο πόντο με την μάσκα μου κατά τις θερινές ραστώνες μου στο τότε παρθένο ακόμη νησάκι. Εντυπωσιάστηκα αν και με είχαν προλάβει.. Στις όχθες της Πούντας υπήρχαν ακόμη ανοίγματα που έμοιαζαν με συλλημένους τάφους. Φυσικά και δεν επρόκειτο για τη μυθική Ατλαντίδα του Ησίοδου αν η μνήμη μου δεν απατά. Αλλά περί κτισμάτων ενός γηγενούς παλαιολιθικού πολιτισμού που αγνοούσαν αν οι μεταγενέστεροί τους θα βαφτίζονταν Έλληνες (Βίντεο)
Σε κάθε περίπτωση πάντως μιά ελληνική παγκόσμια πρωτιά είναι η ύπαρξη αυτής της πόλης κάτω από τα κύματα, καθώς είναι η αρχαιότερη στον κόσμο. Επτακόσια μέτρα βοριοανατολικά της Ελαφονήσου ξεπροβάλλει ένα τόσο δα νησί που πάντα το επισκέπτονται τα θαλασσοπούλια. Το όνομά του είναι “Παυλοπέτρι” από το οποίο έλαβε την ονομασία της και ολόκληρη η γύρω περιοχή.
Το νησάκι Παυλοπέτρι, μια δεύτερη βραχονησίδα σε απόσταση γύρω στα 400 μ. και η ακτή της Πούντας σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο μέσα στο οποίο διατηρούνται τα κατάλοιπα ενός βυθισμένου οικισμού που η αρχή της ύπαρξής του φθάνει 5.000 χρόνια πίσω.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο και εκτείνεται σε περίπου 50 στρέμματα. Περιλαμβάνει ακέραιες κατόψεις κτιριακών συγκροτημάτων, αυλές, δρόμους, θαλαμοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου