Στις «στρατηγικές επενδύσεις» ενέταξε χτες η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή τέσσερα ακόμη έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντάς τους έτσι όλα τα σχετικά προνόμια και παροχές που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο 4608/19, κυρίως ταχεία αδειοδότηση και πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό.
Πρόκειται συγκεκριμένα για: Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW σε 12 Περιφερειακές Ενότητες του επενδυτικού ομίλου «Εγνατία Γκρουπ ΙΚΕ» με προϋπολογισμό 888 εκατ. ευρώ, 18 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 360 MW στο δήμο Καρύστου από την «ΤΕΡΝΑ» με προϋπολογισμό 585 εκατομμύρια ευρώ, 5 αιολικά πάρκα ισχύος 120,3 MW στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης από την «Καμαρίδης Global Wire» με προϋπολογισμό 121 εκατ. ευρώ και τέλος 37 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 830 MW στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας και Κιλκίς από την «Καρατζή ΑΕ» με προϋπολογισμό 421 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και με αφορμή την έγκρισή τους από τη διυπουργική ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πρόκειται για την «καλύτερη απάντηση της κυβέρνησης για το επενδυτικό κλίμα», κάτι που, όπως είπε, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, που κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα είχε υπογραμμίσει σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη «τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα»της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στα υπό έγκριση έργα ΑΠΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στην «τεράστια ουρά» που σχηματίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές στα γραφεία της, όπως είπε χαρακτηριστικά, με βάση το «κόκκινο χαλί» που τους έχουν στρώσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τα κάθε είδους προνόμια. Οπως είπε, στη ΡΑΕ κατατέθηκαν 1.200 νέες αιτήσεις για χορήγηση «Βεβαίωσης Παραγωγού» (άδειας) που αντιστοιχούν σε έργα συνολικής ισχύος της τάξης των 24 GW.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου