Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

ΟΧΙ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟ


 Οι δικάσιμες εξαιρέσεις ενός κανόνα που επιβάλλει να εκδικάζονται αποκλειστικά εκείνες που αφορούν τη λαϊκή λεηλασία..

 

 

Οι σχετικές ΚΥΑ προβλέπουν μεν γενικά την αναστολή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αλλά εισάγουν μια σειρά εξαιρέσεις, οδηγώντας ουσιαστικά σε μερική λειτουργία των δικαστηρίων για αρκετές διαδικασίες. Οι εξαιρέσεις αφορούν κύρια τις λεγόμενες υποθέσεις μεγάλου αντικειμένου (εμπορικό, ενοχικό κ.λπ.), υποθέσεις με ενδιαφέρον για τις τράπεζες, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα για τις προσημειώσεις υποθηκών και έκδοση διαταγών πληρωμής κ.ά.

Στην αντίπερα όχθη, οι υποθέσεις, που συνήθως απασχολούν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα (εργατικές διαφορές, διατροφές, τροχαία ατυχήματα κ.ά.), αναστέλλονται λόγω της αναγκαίας εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο.

Τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία λειτουργούν κατά περίπτωση, κύρια με ραντεβού.

Ταυτόχρονα, προωθείται η υλοποίηση μιας σειράς διαδικασιών με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ διεξάγεται έντονη συζήτηση (π.χ. ημερίδες, αρθρογραφία κ.λπ.) για τους συνολικότερους στόχους της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του καθεστώτος, με τους κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται για τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης, στο υπάρχον σύστημα.

Το ενδιαφέρον της εργοδοσίας και των τραπεζών για τη Δικαιοσύνη

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μερική λειτουργία των δικαστηρίων δεν αφορά γενικά την προστασία πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Οι υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου διεξάγονται κανονικά. Οι υποθέσεις των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων αναστέλλονται. Η ταξικότητα αυτή εκφράζεται ολοένα και περισσότερο, όσο εξακολουθεί να ισχύει το lockdown. Είναι χαρακτηριστικό το εξής:

Στις 28 Νοέμβρη 2020 δημοσιεύτηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας, για το χρονικό διάστημα από 30/11/2020 μέχρι 7/12/2020. Οι προσθήκες της νέας ΚΥΑ σχετικά με τη Δικαιοσύνη είναι αποκαλυπτικές:

1) Δίνεται πλέον η δυνατότητα να εκδικάζονται κατ' εξαίρεση οι αγωγές των εργοδοτών κατά των απεργιών των εργαζομένων! Είχε προηγηθεί την προηγούμενη βδομάδα η προκλητική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας (με αριθμό 1767/2020), με την οποία κρίθηκε παράνομη η απεργία των εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία και η οποία εκδικάστηκε παρά τη σχετική αναστολή. Το δικαστήριο προχώρησε σε ερμηνεία κατάργησης των ισχυουσών τότε διατάξεων, με την αιτιολογία ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της εργοδοσίας στην παροχή δικαστικής προστασίας!

2) Δεν αναστέλλεται η υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Οπως το ΚΚΕ ανέδειξε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή κατά την ψήφισή τους, οι νέες διατάξεις προετοιμάζουν ένα γρήγορο «ξεπέταγμα» των υποθέσεων με μαζικές απορρίψεις των σχετικών αιτήσεων, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τη νέα έγγραφη διαδικασία

Την ίδια ώρα, απογειώνονται οι τρομοκρατικοί εκβιασμοί των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών για επαχθείς ρυθμίσεις χρεών. Σε συνθήκες που η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στο επίκεντρο, η Δικαιοσύνη τίθεται στην υπηρεσία του σχετικού στόχου (βλ. νέος Πτωχευτικός Κώδικας).

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης»

Η στάση της κυβέρνησης είναι προκλητική. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στις 25.11.2020, ο οποίος δήλωνε: «Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες (...) νομίζω ότι η πραγματικότητα δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ολα έχουν εξομαλυνθεί, δεν υπάρχουν ζητήματα, δεν υπάρχουν ούτε εικόνες συγχρωτισμού, ούτε πολύ περισσότερο μια πραγματικότητα η οποία δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να διαδοθεί η πανδημία μέσω των δικαστηρίων. Αλλωστε, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει κάποιο γενικευμένο φαινόμενο ή κάποια γενικευμένη πραγματικότητα μέσα από την οποία να φαίνεται ότι ο χώρος των δικαστηρίων ήταν χώρος μετάδοσης του κορονοϊού». Ομως, επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού μετράμε σε περισσότερες από 25 δικαστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα!

Οπως σε όλους τους τομείς, έτσι και η Δικαιοσύνη εντάσσεται στον «χρυσό κανόνα» του κόστους - οφέλους. Η πανδημία γίνεται ευκαιρία για την κερδοφορία λίγων επιχειρήσεων. Αντί για προσλήψεις, καθαριότητα, απολυμάνσεις ή τεστ των εργαζομένων, τα χρήματα από τα αυξημένα παράβολα και χαράτσια για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των τελευταίων χρόνων θα διατεθούν σε ένα νέο «θαυματουργό» σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αντικείμενό του είναι η εγκατάσταση πυλών στις εισόδους των δικαστηρίων, που θα ψεκάζουν με αντισηπτικό «κοκτέιλ», θα «βομβαρδίζουν» με υπεριώδη ακτινοβολία, θα θερμομετρούν και θα φωτογραφίζουν όλους τους εισερχόμενους! Για τις πύλες αυτές, όχι μόνο δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές εγγυήσεις, αλλά αντίθετες οδηγίες για μη χρήση τους, από τον ΠΟΥ, τον ΕΟΔΥ και άλλους αρμόδιους φορείς!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: