Κράτος κυριαρχίας ομίλων.. Μόνη διαφορά από τον Μεσαίωνα είναι πως τότε υπήρξαν γεωγραφικά Δουκάτα ενώ σήμερα οικονομικά που αποξενώνουν τον λαό από την άυλη και υλική ιδιοκτησία του.
Προβλέπεται η απόλυση («εθελούσια έξοδος») 2.000 εργαζομένων από τους περίπου 5.500 και η πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου, με συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση, επιχειρησιακή ΣΣΕ ή από τον γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΕΛΤΑ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων».
Προβλέπονται επίσης προσλήψεις 8μηνης διάρκειας, ενώ αναφέρεται ότι παρά τα μέτρα θα προκύψει και «πλεονάζον προσωπικό», το οποίο θα μεταφερθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου, «χωρίς να διατηρείται τυχόν διαφορά αποδοχών».
Ο υπουργός Επικρατείας Κ. Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θύμισε ότι τα ΕΛΤΑ «εδώ και κάποια χρόνια έχουν τοποθετηθεί στο Υπερταμείο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που «αντανακλά ότι εξαρχής αυτή ήταν η ευρύτερη βούληση της ελληνικής πολιτείας».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αναδεικνύοντας τον «ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων» που παίρνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, μετατρέποντας τη Βουλή σε «πρωτοκολλητήριο» αντιδραστικών νομοθετημάτων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία για τη διατίμηση των τεστ για τον κορονοϊό.
Οσον αφορά το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία, έχει τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού (...) κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».
Περιέχει διάφορες διατάξεις, υποτίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά. Ομως, χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 40, με το οποίο η κυβέρνηση προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές σε επενδυτές, με πρόσχημα την επιστροφή του λεγόμενου «brain drain». Το νομοσχέδιο της ΝΔ βρήκε ευρεία αποδοχή από τα άλλα αστικά κόμματα και η όλη συζήτηση εξελίχθηκε σε κλίμα συναίνεσης, με τις όποιες επιφυλάξεις π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ να αφορούν επιμέρους τυπικές διαδικασίες. Υπέρ ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, επιφύλαξη δήλωσαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την ειδική του αγορήτρια να αναδεικνύει ότι πρόκειται για ένα ακόμα πακέτο μέτρων στα τόσα που έχουν ληφθεί χωρίς πολλά αποτελέσματα αφού, όπως είπε, «το αδυσώπητο κυνήγι για τη μεγιστοποίηση των κερδών είναι αυτό που ανοίγει τους δρόμους για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, για το λαθρεμπόριο, που όμως αυτό ανθεί δίπλα στη φοροαποφυγή και ασυλία που διαχρονικά απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο». Ανέδειξε ότι τη νύφη πληρώνει τελικά ο λαός αφού στο όνομα υποτίθεται της πάταξης του λαθρεμπορίου αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου