(σημ. Κλύδ) Πρόκειται για τον γκρεμό των Βίκινκς από τον οποίο αυτοκτονούσαν οι ηλικιωμένοι που κατά τον μύθο δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα στην κοινότητα. Συντρέχει και στις μέρες μας με τους εσκιμώους. Δεδομένου ότι διατρέφονται αποκλειστικά με ψάρια και κρέας και από έλλειψη δοντιών δεν μπορούν να μασήσουν χάνονται μόνοι τους στα δάση περιμένοντας τη φυσική επιλογή..
Πάνος Αλεπλιώτης
Ο μύθος του “γκρεμού” λέει ότι οι άνθρωποι την αρχαία εποχή ρίχνονταν σε απότομους γκρεμούς ή πηδούσαν μόνοι.
Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό γινόταν όταν οι ηλικιωμένοι δεν μπορούσαν πια να στηρίξουν τον εαυτό τους ή να συνεισφέρουν στην εργασία στο αγρόκτημα. Σαν γέροι και ανύμποροι, θεωρούνταν ότι επιβαρύνουν τους συγγενείς τους και τότε ήταν καλύτερο η διαδικασία απαλλαγής να γίνει σύντομη.
Η εφημερίδα “Νότια Σουηδία” σε σειρά δημοσιεύσεων περιγράφει πως ο σύγχρονος γκρεμός δεν είναι μύθος αλλά μια σκληρή πραγματικότητα για τους ηλικιωμένους.
Στον Δήμο Lomma υπάρχει ιδιωτικός οίκος ηλικιωμένων που δέχεται ηλικιωμένους από την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του περασμένου Πάσχα, επιτροπή τριών γιατρών εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία για τους ηλικιωμένους τρόφιμους και όσους είναι στο πρόγραμμα “φροντίδα στο σπίτι” και δέχονται υγειονομική περίθαλψη κατοίκον.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να αποφασιστεί ποια φροντίδα θα έπρεπε να είχε δοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γιατροί δήλωσαν ότι η έρευνα τους αφορά 180 άτομα και ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν καμία ενημέρωση για το είδος της περίθαλψης που θα τους δινόταν, όπως ορίζει ο νόμος.
Η εικόνα του αρχαίου μύθου του γκρεμού φαίνεται στις αποφάσεις για τους ηλικιωμένους. Μία από τις αποφάσεις του Γηροκομείου αναφέρει: «Καμία καρδιοπνευμονική ανάνηψη δεν θα προσφερθεί σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Καμία εντατική φροντίδα ή αναπνευστική φροντίδα. Καμία πρόληψη για αντιμετώπιση εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. ”Παρηγορητική φροντίδα” στο σπίτι. (Συνήθως με χορήγηση μορφίνης και άλλα ναρκωτικά μέχρι να καταλήξει ο ασθενής χωρίς πόνους)
“Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τους ασθενείς ή συγγενείς, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε στο ιατρικό αρχείο ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια διαβούλευση. Οι κανονισμοί του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας ορίζουν σαφώς ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε συνεννόηση με τον ασθενή και τους συγγενείς.
Μια γιατρός του Γηροκομείου ζητά συγγνώμη από τους τρόφιμους και δηλώνει ότι ένιωσε σαν να ήταν σε πόλεμο. Η γιατρός δηλώνει επίσης ότι είχε λάβει οδηγίες από την Περιφέρεια της Νότιας Σουηδίας, η οποία με την σειρά της αρνείται ότι έχει δώσει αυτές τις οδηγίες και ότι δεν έχει δώσει καμία οδηγία στα Ιδιωτικά Κέντρα Υγείας, και περίθαλψης, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% των Γηροκομείων στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια, είχε δώσει οδηγίες στα δικά της Κέντρα Υγείας ότι οι ασθενείς στα γηροκομεία και στην οικιακή υγειονομική περίθαλψη πρέπει να έχουν ενημέρωση σχετικά με τους περιορισμούς στη θεραπεία τους. Και ότι η διαβούλευση έπρεπε να γίνει επειγόντως.
Οι αποφάσεις της διοίκησης του Γηροκομείου, για την, στην ουσία, εγκατάλειψη των τροφίμων, στάλθηκαν τόσο στον Δήμο της Lomma όσο και στην Περιφέρεια χωρίς ωστόσο να ληφθούν μέτρα, εκτός από μια αναφορά στην Υπηρεσία Υγειονομικού Ελέγχου, η οποία με την σειρά της δεν ξεκίνησε καμία έρευνα λόγω του γεγονότος ότι κανένας ασθενής δεν είχε υποστεί κάποια συνέπεια.
Παρά τις προφανείς παραβιάσεις των κανονισμών που προβλέπουν σχέδιο εξειδικευμένης αντιμετώπησης για κάθε ασθενή ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζει, το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε μέχρι την δημοσίευση της σειράς ρεπορτάζ της εφημερίδας. Μετά από 8 μήνες, οι έρευνες ξεκινούν τώρα από τον δήμο Lomma, την περιφέρεια Ν. Σουηδίας και την Υπηρεσία Υγειονομικού Ελέγχου.
Και οι πολιτικοί της Περιφέρειας, υπεύθυνοι της περίθαλψης των ηλικιωμένων, λυπούνται για τις παραλήψεις και τώρα ισχυρίζονται πως συμφωνούν να ξεκινήσουν έρευνα για το πώς όλα τα Κέντρα Υγείας στην Ν.Σουηδία ενήργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό που έπρεπε επίσης να διερευνηθεί είναι οι αποφάσεις και ενέργειες των πολιτικών για ιδιωτικοποιήσεις, αναδιοργανώσεις και περικοπές στην Υγεία και την περίθαλψη και τι αντίκτυπο είχε αυτό στην εισαγωγή του σύγχρονου “γκρεμού”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου