Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ

 Η φοροληστεία παραμένει σταθερά η ίδια .. Το 95% των κρατικών εσόδων προέρχεται από τις λαϊκές τσέπες και μόλις το 5% από τους ομίλους οι βασικοί μέτοχοι των οποίων όταν βάζουν το χέρι στη τσέπη είναι για να ξύσουν τ' @ρχίδι@ τους

 


 Ούτε το... φιλοδώρημα του 6% των συνολικών κρατικών εσόδων δεν προσφέρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα καλούνται πάλι «να αφήσουν τα κόκαλά τους» από τη φοροληστεία σηκώνοντας πάνω από το 94% των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μάζα των φορολογικών εσόδων υποχώρησε στα 39,1 δισ. στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2020 (από 45,9 δισ. στο αντίστοιχο 11μηνο του 2019). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. Οπως προκύπτει, η συμβολή του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται μέσω των επιχειρήσεων επί της συνολικής μάζας με τους φόρους που φορτώνονται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, στο 5,6%.

Η αποκαλυπτική αυτή αναλογία, την οποία μπορεί κανείς να βρει ατόφια σε όλους τους προϋπολογισμούς των πολλών τελευταίων χρόνων, και με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, έσπασε ρεκόρ το 2020, αφού η κυβέρνηση ψήφισε την περικοπή σχεδόν στο μισό της ήδη ισχνής φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και επιπλέον ένα «τσούρμο» φοροαπαλλαγές για τις επενδύσεις στην κρουαζιέρα, για τους μετόχους, επεκτείνοντας μέτρα όπως η απαλλαγή φόρων για τα διανεμόμενα κέρδη τα οποία είχε πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: