Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ

 Την εξαγγελία ότι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ του ΕΣΥ θα γίνουν αορίστου χρόνου «μετά από κρίση» έκανε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «είναι μια πράξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας». 

 

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους 300 μόλις γιατρούς που προσελήφθησαν στο «και δέκα» της πανδημίας, πριν από έναν (!) μήνα. Από αυτούς, οι 100 αρχικά προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Δηλαδή, από τη μια η κυβέρνηση τους θεωρεί ικανούς να περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ και, από την άλλη, ακόμα και τώρα θέλει να τους «αξιολογήσει».

 Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προστίθεται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό, αφού ήδη εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας ως επικουρικοί ή εξειδικευόμενοι. 

Η κυβέρνηση όμως εμφανίζεται να τους κάνει και χάρη που δεν θα τους απολύσει, ενώ παρουσιάζει και ως «ενίσχυση των ΜΕΘ» την ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού! Ακόμα κι αυτοί οι γιατροί να μείνουν στο σύστημα, πάλι οι ελλείψεις παραμένουν τεράστιες. 

Ας δούμε το παράδειγμα της Λάρισας: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στις 14 κλίνες ΜΕΘ Covid (όλες κατειλημμένες) αντιστοιχούν μόνο 3 γιατροί Εντατικής και ο καθένας κάνει 10-11 εφημερίες. Αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο, η αντιστοιχία είναι 9 γιατροί για 3 τμήματα ΜΕΘ και 20 κρεβάτια! 

Ας αφήσει επομένως η κυβέρνηση τα πυροτεχνήματα και τις κουτοπονηριές κι ας προχωρήσει τώρα στην άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών υγειονομικών και στον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: