Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

 


 Με νύχια και με δόντια και αγωνιστικές ανάσες υπερασπίζονται φορείς και σωματεία τη υγεία του λαού.. Μα γιατί ; Η ΤΙΤΑΝ δεν θα σκοτώσει τετράποδα.. Τα δίποδα με νοημοσύνη κατώτερη των τετράποδων  κινδυνεύουν..

 

 Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου το Σάββατο 17 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, και και πορεία «αναπνοής» προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ».

Τα σωματεία και οι φορείς διαμαρτύρονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στις γειτονιές και με αγωνιστικές «ανάσες» υπερασπίζονται την υγεία του λαού. Μεταξύ άλλων σημειώνουν στο κάλεσμά τους: 

«Ολοι εμείς, τα μέλη των συλλόγων, των φορέων, των σωματείων της πόλης που εναντιωνόμαστε στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που προωθούν την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην "ΤΙΤΑΝ", παίρνουμε σοβαρά υπόψη ότι αντί να παίρνονται μέτρα ώστε να μειωθεί η ρύπανση στην επιβαρυμένη περιοχή μας από τα "Ελληνικά Πετρέλαια" (ΕΛΠΕ) και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες, με τη νέα αδειοδότηση καύσης στην "ΤΙΤΑΝ" η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα φέρει πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας!

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της "Elpedison", στην οποία μεγαλομέτοχος είναι τα ΕΛΠΕ, χωρίς να έχουν λύσει κανένα από τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησαν, και η κατασκευή ΜΕΑ στη Μαυροράχη, που θα τροφοδοτεί με 120.000 τόνους RDF/SRF την καρκινογόνα καύση στην "ΤΙΤΑΝ"».

 

Η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων δηλώνει:

«Δεν εγκαταλείπουμε τον δίκαιο αγώνα μας, έστω κι αν τελικά η κυβέρνηση ενέκρινε την αδειοδότηση της "ΤΙΤΑΝ" για καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

Δεν υποχωρούμε μπροστά στο συντονισμένο σχεδιασμό του επιχειρηματικού ομίλου, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου (μετά την ψήφιση του ΓΠΣ) να γίνει πράξη αυτή η αδειοδότηση.

Με τον άνεμο κόντρα, μέσα στην πανδημία, διατηρούμε ζωντανό το μέτωπο απέναντι στην πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές μας και θυσιάζει την υγεία μας για τα κέρδη των λίγων.

Πυκνώνουμε τη συμμετοχή μας στον αγώνα με ακόμα περισσότερο κόσμο, δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενισχύοντας το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας».

Διεκδικούν να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση τη νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF.

Επίσης, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Αμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης όλων των ρύπων της περιοχής, και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο, με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

Οι αρμόδιοι δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης μέσα στον αστικό ιστό, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Bαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων για την υγεία υλικών δεν χωρούν πια στα όρια των πόλεων.

Αμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Παύλου Μελά, πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένου στο σύστημα Υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη, και αντίστοιχα να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Ευόσμου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΟΚΙΜΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ.. ΤΑ ΔΙΠΟΔΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΟΧΙ..