Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΜΕΘ ΔΙΧΩΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ


 ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ !!



  Η ανομολόγητη αλήθεια. Έχουν ένοχα εγκαταλείψει τη περίθαλψη στη τύχη της και συνέπεια αυτού είναι να κινδυνεύουν όχι μόνον οι εκ του κορωναϊού προσβεβλημένοι αλλά και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Πρόκειται περί πολιτικών συμμοριών και όχι περί υπηρετών του λαού.

 

 

Όπως αποδείχθηκε, η παραπάνω αντίληψη παραμένει στον πυρήνα της κυβέρνηση και πρόσκαιρο ενδιαφέρον της ήταν απλώς επικοινωνιακό. Ακόμη όμως και τα μέτρα, που κυρίως εξαγγέλλονται αλλά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους ενώ τα σχέδιά της για είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα υγείας ουδόλως έχουν εγκαταλειφθεί.

 Σε αυτό το περιβάλλον, προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί και αξιοπρεπείς οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, άνθρωποι για τους οποίους τα δημόσια νοσοκομεία ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός. 

Οι σύλλογοι και οι ενώσεις τους σημειώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας σύλλογοι και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν το ζήτημα της μειωμένης προσφοράς αίματος. 

Άνθρωποι που εθελοντικά έδιναν συστηματικά αίμα για τους συμπολίτες τους σταμάτησαν εξαιτίας του lockdown και του εύλογου φόβου για μόλυνση από τον κορονοϊό. Από τις ομάδες που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση αίματος περίπου κάθε 15 ημέρες. 

«Το πρόβλημα της πρόσβασης σε αίμα ήταν χρόνιο αλλά με την πανδημία ήρθε κατεδάφιση» σημειώνει στο η Γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑ.Σ.ΠΑ.ΜΑ) Βάνα Μυρίλλα. 

«Υπάρχει σχέδιο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, εγκεκριμένο από το υπουργείο Υγείας, για δημιουργία τεσσάρων ανοιχτών αιθουσών αιμοληψίας στον νομό Αττικής, προκειμένου να μπορούν οι αιμοδότες να δίνουν αίμα χωρίς να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Αντί για τέσσερις όμως, λειτουργεί μόνο μία, αυτή στο Αιγάλεω» συμπληρώνει η κα. Μυρίλλα. Μας εξηγεί ότι σε κάθε μετάγγιση οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται τουλάχιστον 2 μονάδες αίματος. 

Όμως εξαιτίας της έλλειψης, αρκετές φορές τους χορηγείται μόνο μία με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταβούν εκ νέου στο νοσοκομείο σε λίγες ημέρες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την έκθεσή τους στον κορονοϊό κι άλλες μολύνσεις. 

«Μας έχουν καταγγείλει περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι στην αιμοδοσία του νοσοκομείου αναγκάζονται να πουν στους ασθενείς “αν δε φέρεις δότη, δεν μπορώ να σε μεταγγίσω”», επισημαίνει η Γ.Γ της ΠΑ.Σ.ΠΑ.ΜΑ στο tvxs.gr. Σχετιζόμενο με την έλλειψη αίματος είναι και το πρόβλημα του συγχρωτισμού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου μεγάλος αριθμός πασχόντων από μεσογειακή αναιμία κάνει τις μεταγγίσεις του. 

«Καθώς πρέπει να πηγαίνουμε πιο συχνά στο “Αγία Σοφία”, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο αυξάνεται. Για να το λύσουν αυτό πήγαν τις βάρδιες μέχρι τις 2 τα ξημερώματα αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη λύση», τονίζει η κα. Μυρίλλα και συνεχίζει: 

«Λόγω έλλειψης προσωπικού, στις εφημερίες του “Αγία Σοφία” βάζουν δικούς μας γιατρούς στα επείγοντα, όπου αναμφίβολα αυτοί οι άνθρωποι εκτίθενται σε διάφορα μικρόβια. Και την άλλη ημέρα είναι πάλι σε εμάς που είμαστε ευάλωτη ομάδα. Με επιστολές μας προς το υπουργείο έχουμε ζητήσει προσλήψεις σε μια σειρά από ειδικότητες για τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων. Είναι απαραίτητες» τονίζει η ίδια. Για τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας τα πράγματα μοιάζουν καλύτερα όσον αφορά στις αιμοκαθάρσεις τους. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αιμοκαθάρσεις αυτούς τους μήνες της πανδημίας. 

Με τις μεταμοσχεύσεις υπήρχε πρόβλημα κατά το πρώτο κύμα τουλάχιστον», ανέφερε στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών «Γεώργιος Καστρινάκης» κ. Ξενοφών Λύρος. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είχε όντως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου την περασμένη άνοιξη, καθώς κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 85%. Στη συνέχεια όμως ευτυχώς οι δότες αυξήθηκαν και όμως μας ενημέρωσαν από τον ΕΟΜ, “οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κανονικά”. Τα πράγμα δυστυχώς δεν κυλούν εξίσου ομαλά για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. 

Η είδηση για κρούσματα covid-19 στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» έχει σκορπίσει την ανησυχία, καθώς τα βαριά φάρμακα που χορηγούνται σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών και τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών κα. Ζωή Γραμματόγλου επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στις εισαγωγές των ασθενών για χημειοθεραπείες. 

«Έχουμε πρόβλημα στις περιπτώσεις που οι χημειοθεραπείες απαιτούν εισαγωγή του ασθενούς και όχι απλή βραχεία νοσηλεία. Στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” και στο “Μεταξά” υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις εισαγωγές εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να μπαίνουν στα δωμάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι θεραπείες των ανθρώπων μέχρι και δέκα ημέρες» τονίζει στο tvxs.gr η κα. Γραμματόγλου. 

«Όλοι όσοι εργαζόμαστε στο νοσοκομείο παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ήδη ταλαιπωρούνται» σημειώνει η Κατερίνα, επικουρική γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. 

Στην καθημερινότητα ασχολείται κυρίως με καρκινοπαθείς, όμως στις εφημερίες της βλέπει και ασθενείς με covid-19. 

«Περιορίζουμε τις επαφές με τους ασθενείς στις απολύτως απαραίτητες. Αν πρέπει να εξετάσω κάποιον ασθενή με covid-19 φοράω την ειδική στολή και διπλή μάσκα. Κι όταν πρέπει να μιλήσουμε με συγγενείς, πηγαίνουμε σε κάποια μεγάλη αίθουσα και κρατάμε αποστάσεις» μας εξηγεί και συμπληρώνει: «Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν ιδανικές, τώρα είναι δυσκολότερες. Δεν είμαστε ήρωες. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, για να είναι οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας όσο καλύτερα γίνεται».

Κωσταντίνος Λάππας 

TVSX

Δεν υπάρχουν σχόλια: