Η υπόθεση του 14χρονου Βαγγέλη και των υπόλοιπων μαθητών που πέρασαν ένα ολόκληρο τετραήμερο στη ΓΑΔΑ σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου εξόργισε. Δικαίως, γιατί πέρα από το πασιφανές, ότι οι αγωνιζόμενοι μαθητές δεν έχουν καμία δουλειά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι για μία ακόμη φορά η ΕΛΑΣ συνέλαβε τους λάθους ανθρώπους.
Ειδικά στην περίπτωση του Βαγγέλη η ΕΛΑΣ φαίνεται ότι έχει κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Σύλληψη από το σωρό, ίσα-ίσα να έχουν να παρουσιάσουν κάτι οι επιτελείς στους ανωτέρους τους αλλά και να δοθεί το μήνυμα στους υπόλοιπους για συμμόρφωση με το στανιό και υπό τον "βούρδουλα" της κράτησης.
Ο μικρός Βαγγέλης πέρασε έναν μικρό Γολγοθά. Τον συνέλαβαν τα ΜΑΤ, σε άσχετο με το σχολείο του μπλοκ, όπου ο μαθητής κατέληξε τυχαία στην προσπάθειά του να προστατευτεί. Νωρίτερα τον είχαν ελέγξει όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές. Του άνοιξαν το σακίδιο, δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο, τον άφησαν να συνεχίσει μαζί με την παρέα του.
Ο Βαγγέλης, αφού παρήγγειλε φαγητό μέσω του κινητού του στα McDonalds (δείγμα του ότι η πορεία είχε τελειώσει γι' αυτόν) και αφού γευμάτισε μαζί με τους φίλους του πήρε το δρόμο για την επιστροφή στη βάση του, στο Χαλάνδρι. Αλλά προτού καν επιβιβαστεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έλαβε χώρα η ένταση, με την οποία δεν είχε καμία σχέση, και μέσα στον πανικό συνελήφθη. Από το κέντρο της Αθήνας, "αιχμάλωτος" στη ΓΑΔΑ Είναι Πέμπτη μεσημέρι.
Ο Βαγγέλης, όπως και άλλοι μαθητές, μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ και σύντομα συνειδητοποιεί ότι πρόκειται να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα εκεί. Οι συνθήκες εγκλεισμού φυσικά δεν είναι κατάλληλες για ένα 14χρονο παιδί (ούτε και για ενήλικες βέβαια αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία). Η τουαλέτα είναι πανάθλια, στο ντους δεν υπάρχει σαπούνι, τα μέτρα για τον κορονοϊό ουσιαστικά δεν τηρούνται.
Στο κελί βρίσκεται μαζί με άλλον μαθητή. Στο δεύτερο βράδυ όμως απέκτησαν και παρέα, δύο ενήλικες οι οποίοι είχαν συλληφθεί για "βαρύ" έγκλημα. Εκείνο το βράδυ ο Βαγγέλης κοιμήθηκε στο πάτωμα. Βλέπει τον δικηγόρο του αλλά στη μητέρα του αρνούνται το επισκεπτήριο προφασιζόμενοι τα μέτρα εναντίον του κορονοϊού.
Τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο δεν υπάρχει, κατά τη σύλληψη του πήραν το κινητό τηλέφωνο. Η μητέρα του αγωνιά. Και αφού της αρνούνται συνεχώς την επίσκεψη, προσπαθεί να αναζητήσει τρόπους για να επισκεφθεί τον μικρό και τουλάχιστον να του δώσει μία αλλαξιά ρούχα. Αυτό γίνεται κατορθωτό μετά από χίλια παρακάλια και αφού υπάρχει "διαμεσολάβηση".
Η ΓΑΔΑ, όταν στην ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι στη μητέρα του Βαγγέλη επετράπη δύο φορές να τον δει, δεν λέει όλη την αλήθεια. Κρύβει ότι έγινε "παραχώρηση" μετά από συνεχείς οχλήσεις της μητέρας και μόνο για τον Βαγγέλη, οι υπόλοιποι συλληφθέντες ουδέποτε είδαν τους δικούς τους ανθρώπους, παρά μόνο τους δικηγόρους τους. Τέσσερα μερόνυχτα μαθητές στη ΓΑΔΑ - Ο μικρός, φυσικά, απουσιάζει από το σχολείο την Παρασκευή και ουδείς έχει νέα του.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου του (7ο γυμνάσιο Χαλανδρίου) μαθαίνει την εξέλιξη της σύλληψής του αφού αυτή άρχισε να κυκλοφορεί στους λογαριασμούς των συμμαθητών του στο instagram. Γίνεται μία μεγάλη κινητοποίηση και μοιράζεται στον Τύπο μία γενναία και καθαρή ανακοίνωση. Σ' αυτό βοηθάει και ο Δήμος Χαλανδρίου ο οποίος δημοσιεύει την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων, Χριστίνα Χρηστίδου, επικοινωνεί με τη μητέρα του Βαγγέλη και μαθαίνει τα πάντα. Με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης και τη "διακίνησή" της, συγκροτείται σιγά-σιγά ένα μέτωπο συμπαράστασης στον Βαγγέλη το οποίο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις. Ενημερώνονται τα κόμματα, βγάζει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
Ζητείται πλέον η απελευθέρωση όλων των παιδιών ενώ η ΕΛΑΣ την ίδια στιγμή σιωπά, όπως και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρά το σάλο. Τη Δευτέρα, όπως κατέγραψαν όλα τα media, υπάρχει πολύς κόσμος έξω από το δικαστήριο. Και εν τέλει ο Βαγγέλης απελευθερώνεται με περιορισμό. Είναι μία στιγμή λύτρωσης για τη μητέρα του, τις τρεις αδερφές του και τους συμμαθητές του οι οποίοι πέρασαν ώρες αγωνίες.
Ο Βαγγέλης επιστρέφει σπίτι του και αφηγείται την ιστορία του στους δικού του ανθρώπους. Είναι σίγουρα μία εμπειρία που θα τον σημαδέψει ανεξίτηλα. Ο απότομος τρόπος που μιλούσαν κάποιοι από τους φρουρούς του, τα μικρά "καψόνια" όταν ήθελε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του (του έλεγαν ναι, θα πάρεις τηλέφωνο και εν συνεχεία το "ξεχνούσαν" για ώρες), η δυσωδία στις τουαλέτες, το κακούργημα που επιχείρησαν να του φορτώσουν. Και όλα αυτά γιατί; Για μία πορεία μαθητών στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα το προφανές. Την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προστασία των μαθητών όλης της χώρας από τον κορονοϊό.
- Η υπόθεση του Βαγγέλη μπορεί να έχει και συνέχεια. Θα οριστεί τακτική δικάσιμος αν και πλέον είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο μικρός από το Χαλάνδρι ουδεμία σχέση έχει μ' αυτά που τον κατηγορούν. Θα μπορούσαν όλα να τελειώσουν μ' ένα απαλλακτικό βούλευμα, γι' αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως θα χειριστεί την υπόθεση η δικαιοσύνη. Ο Βαγγέλης, ιδιαίτερα ώριμος για την ηλικία του, επέστρεψε από την Τετάρτη εκεί που ανήκει. Στο σχολείο, στους καθηγητές και τους συμμαθητές του. Και από τη θέση του Γραμματέα του 15μελους που κατέχει είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να αγωνίζεται. Η παράλογη τετραήμερη κράτηση δεν του έκαμψε το ηθικό.
Η "σαπουνόπερα" και τα παιδιά ενός κατώτερου κράτους
Η περίπτωση του Βαγγέλη ήταν μεν η περισσότερο "θορυβώδης", κυρίως λόγω της άμεσης κινητοποίησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαλανδρίου, αλλά δεν ήταν η μοναδική.
Την περασμένη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την αναίτια σύλληψη πέντε μαθητών: Δύο από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ενός από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ενός από την Σιβιτανίδειο που, μαζί με τον 14χρονο από το 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου κρατήθηκαν "επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους", όπως ανέφερε η καταγγελία για την "απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση στη ΓΑΔΑ". Το Σάββατο το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρομοίαζε τις διαμαρτυρίες για τη σύλληψη και πενθήμερη κράτηση των ανήλικων μαθητών με "σαπουνόπερα".
Στα επιχειρήματά του, αναφερόμενος όμως μόνο στην περίπτωση του Βαγγέλη, ανέφερε πως "είδε τους γονείς του όσο ήθελε, τους μίλησε όσο ήθελε. Και την μητέρα του και τον δικηγόρο του. Τρία επισκεπτήρια στο Σαββατοκύριακο", καθώς και ότι δεν κοιμόταν στο πάτωμα αλλά "στο κρεβάτι του, στην υποδιεύθυνση φύλαξης ανηλίκων", καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να "πάτε μέχρις εκεί να δείτε τις συνθήκες κράτησης", επαναλαμβάνοντας μάλιστα αυτό που προ ημερών είχε πει, ότι δηλαδή "κανείς δεν θέλει να κυνηγά 14χρονα, όμως η Αστυνομία δεν έχει επιλογές όταν σκάνε μολότοφ. Δεν είναι λύση το να κάνει τα στραβά μάτια".
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλούσε μόνο για την περίπτωση του Βαγγέλη, αλλά τα όσα είπε δεν συνάδουν με όσα προαναφέρθηκαν και υποστηρίχθηκαν από το περιβάλλον του 14χρονου, αλλά ούτε και με περιπτώσεις άλλων μαθητών, από τους πέντε που συνελήφθησαν. Αντιθέτως, στις -διαφορετικές- περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν ισχυρισμοί και καταγγελίες που συγκλίνουν.
Τέσσερα μερόνυχτα μαθητές στη ΓΑΔΑ
- Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μολονότι οι συλλήψεις των μαθητών έγιναν σε τρία διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας (μία στο Θησείο, μίας στη συμβολή Αμαλίας και Όλγας και μία κοντά στη Χ. Τρικούπη) και παρά το αίτημα των νομικών εκπροσώπων των μαθητών να υπάρξει διαχωρισμός, σχηματίστηκε μία, κοινή δικογραφία και για τους πέντε. Αποτέλεσμα; Δεδομένου ότι οι κατηγορίες του ενός εκ των μαθητών ήταν κακουργηματικής φύσης, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ίδια και για τους υπόλοιπους τέσσερις μαθητές, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για πλημμελήματα.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι, βάσει των όσων αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι τέσσερις νύχτες τις οποίες κρατήθηκαν και τα πέντε παιδιά, θα μπορούσαν να μην ήταν ούτε καν μία, αφού υπάρχει εκ του νόμου δυνατότητα, σε περίπτωση συλλήψεως ανηλίκων, αυτοί να αφεθούν ελεύθεροι και να κληθούν σε απολογία από τον εισαγγελέα όταν τους ζητηθεί και αφού έχει λάβει σχηματισμένη τη δικογραφία. Το News 24/7 επικοινώνησε με έναν εκ των δικηγόρων των συλληφθέντων και ρώτησε σχετικά, λαμβάνοντας την επιβεβαίωση, μαζί και την εξής απάντηση:
"Πηγαίνοντας στην εισαγγελέα ανηλίκων την Παρασκευή, ενημερωθήκαμε οι συνήγοροι ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία που εμπεριέχει κακουργηματικής μορφής αδίκημα και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ανακριτή, οπότε ζητήθηκε προθεσμία για αυτή τη διαδικασία, ενώ μεσολάβησε και το σαββατοκύριακο.
Αρχικά η ανακρίτρια είχε δώσει προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη, ωστόσο ζητήσαμε οι συνήγοροι να πάει Δευτέρα και έγινε δεκτό. Επειδή λοιπόν ήταν κακουργηματικής μορφής η μία υπόθεση, τράβηξε και τα άλλα τέσσερα παιδιά που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για πλημμελήματα". Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό άλλων υποθέσεων με αυτή του 14χρονου είναι ο τρόπος που πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις εκείνη την Πέμπτη, 15 του μήνα.
Μαρτυρίες περαστικών αναφέρουν ότι οι συλλήψεις στο Θησείο, έγιναν στο σωρό, χωρίς κριτήρια, με μοναδικά "πειστήρια" τα μαύρα ρούχα και τις κουκούλες στα φούτερ των μαθητών. Αρκετοί μάλιστα περαστικοί στο σημείο, καλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τους μαθητές ελεύθερους, αφού τους είχαν συλλάβει αναίτια, χωρίς ευρήματα και σίγουρα όχι επ' αυτοφώρω. Αυτό μας είπε και η υπεράσπιση ενός εκ των μαθητών:
"Υπάρχουν παιδιά που συνελήφθησαν για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη ειρήνης. Ακόμη, όμως, κι αν υπήρχαν σπασμένα στο σημείο, με τι κριτήρια κάνει η αστυνομία συλλήψεις όταν φτάνει εκεί κατόπιν εορτής και όχι τη στιγμή τελέσεως του αδικήματος;".
Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ενώ έγιναν προέλεγχοι (και μάλιστα ήταν δυσανάλογοι με τα αίτια πραγματοποίησής τους, καθώς αυτοί πρέπει να αφορούν μόνο αν κάποιος θεωρείται ύποπτος), είναι απορίας άξιο πώς συνελήφθησαν μαθητές που νωρίτερα είχαν περάσει επιτυχώς τους ελέγχους. Σε αυτές τις μαρτυρίες μάλιστα, υπάρχει και μία που αναφέρει ότι "αστυνομικοί έβρισκαν maalox στις τσάντες των μαθητών και τα παίρνανε".
Περί κορονοϊού
Όπως αποκαλύφτηκε, τόσο από το περιβάλλον όπως και από τους νομικούς εκπροσώπους κάποιων εκ των μαθητών, η ΓΑΔΑ επικαλέστηκε τον κορονοϊό, αποτρέποντας τη συνάντηση των συλληφθέντων με τους γονείς τους. Το News 24/7 επικοινώνησε με τη δικηγόρο ενός εκ των δύο μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ιλίου, που εξήγησε λεπτομερώς τι έγινε, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.
"Ο εντολέας μου δεν προέβαλε καμία αντίσταση, πράγμα που βεβαιώνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μεταχειρίστηκαν τα παιδιά με βιαιότητα και με άσχημο, υβριστικό σχεδόν τρόπο, λέγοντάς τους σκάσε και προχώρα και μην κοιτάς γύρω γύρω", μας λέει αρχικά, για να επισημάνει και μία σημαντική παράμετρο που αφορά στη σύλληψη ανηλίκων:
"Σύμφωνα με το άρθρο 127 του ποινικού κώδικα, ο περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Άρα πώς γίνεται επί τέσσερις νύχτες να κρατούν δύο από τα πέντε παιδιά, που ήταν 14 ετών;". Τέσσερα μερόνυχτα μαθητές στη ΓΑΔΑ
- Ας δούμε, όμως, τι υποστηρίζει η υπεράσπιση του μαθητή και σχετικά με την "επίκληση" της ΓΑΔΑ στον κορονοϊό.
"Η ΓΑΔΑ, επικαλούμενη τον κορονοϊό δεν επέτρεψε να διενεργούνται επισκεπτήρια από τους γονείς. Οι περισσότεροι γονείς είδαν τα παιδιά τους μόνο την Πέμπτη.
Για τον δικό μου εντολέα, αστυνομικός ασφάλειας, μου είπε ότι κατ’ εξαίρεση και μετά από σφοδρή δική μου πίεση θα επιτραπεί να γίνει επίσκεψη. Πώς γίνεται να επικαλούνται τον κορονοϊό όταν η μισή ΓΑΔΑ δεν φορά μάσκες;", αναρωτιέται μέσω του News 24/7 και συμπληρώνει:
"Εκτός αυτού, δεν επιτρεπόταν να τους περάσουμε καθαρά ρούχα όλες τις μέρες, εκτός από την τελευταία μέρα ώστε να αλλάξουν να τα βάλουν στο δικαστήριο. Πάλι επικαλέστηκαν τον κορονοϊό λες και το να φοράς τα ίδια ρούχα είναι υγειονομικώς ορθό. Ούτε συσκευασμένα τρόφιμα μας επέτρεψαν να περάσουμε", συνεχίζει σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των παιδιών, διαψεύδοντας και τα λόγια Χρυσοχοΐδη που αρκέστηκαν στην περίπτωση του ενός μόνο μαθητή: "Κάποια παιδιά κοιμόντουσαν με ένα στρώμα στο πάτωμα γιατί δεν υπήρχαν κλίνες για όλα τα παιδιά. Υπήρχαν δύο κρεβάτια. Οι υπόλοιποι κοιμόντουσαν στο πάτωμα", λέει η δικηγόρος του μαθητή από το 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου, που μάλιστα διαψεύδει και την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:
"Έβγαλε ανακοίνωση-απάντηση και θέλησε να μας διαψεύσει, λέγοντας ότι διενεργήθηκαν τα επισκεπτήρια. Μάλιστα ανέφερε ώρες που δεν ταιριάζουν καν με αυτές των επισκεπτηρίων. Δεν είμαι, όμως, μόνο εγώ αυτή που το λέει. Και η μητέρα του 14χρονου και η αδερφή του κατήγγειλαν το ίδιο. Βέβαια, το δελτίο Τύπου δεν απάντησε ούτε για το θέμα των ρούχων, ούτε των συσκευασμένων τροφίμων".
Θεσμικό ατόπημα: Η εισαγγελέας ρώτησε τα παιδιά αν ανήκουν σε ακροαριστερή οργάνωση
Η ίδια δικηγόρος μετέφερε την εικόνα από τη στιγμή που τα παιδιά βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα, αποκαλύπτοντας δύο ερωτήσεις που τους έγιναν και γεννούν σοβαρά ερωτηματικά, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν (και νομικά), αλλά και για το πώς τελικά αντιμετωπίζεται ολόκληρη η μαθητική κοινότητα όταν κινητοποιείται μαζικά.
"Μπήκαμε στην εισαγγελέα και οι ερωτήσεις που απηύθυνε στους μαθητές ήταν αν ανήκουν σε κάποια ακροαριστερή οργάνωση και αν θα ξανακατέβουν σε πορεία μετά από όλα αυτά". Αυτές τις δύο ερωτήσεις φέρεται να έκανε η εισαγγελέας στους ανήλικους μαθητές και μάλιστα την ημέρα όπου λίγο πιο μακριά, υπήρχε εισαγγελική πρόταση που άναβε το πράσινο φως στα αιτήματα για αναστολή των ποινών στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.
Αν, λοιπόν, αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν σε ανήλικα παιδιά, γίνεται αντιληπτό πως γεννούν κι άλλα, πιο σοβαρά που χρήζουν απαντήσεων: Από πότε η συμμετοχή ανηλίκων σε ένα Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σχετίζεται με "ακροαριστερές οργανώσεις"; Από πότε η συμμετοχή σε ακροαριστερές οργανώσεις αποτελεί αδίκημα; Κι από πότε η απόφαση των ανήλικων μαθητών να ξανακατέβουν σε πορεία μπαίνει στο ζύγι των "ελαφρυντικών" και των τελικών αποφάσεων;
"Τα παιδιά ήρθαν μία μόλις μέρα στο σχολείο"
Στο 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου, συνομιλώντας με τον διευθυντή του σχολείου, κι ενώ ο ίδιος έπαιρνε ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των παιδιών, όχι μόνο των δύο μαθητών που συνελήφθησαν αλλά όλων αυτών που εκφράζουν με κάθε δημοκρατικό τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους, ένας εκ των συλληφθέντων μαθητών πλησίασε έξω από το γραφείο του.
Ο διευθυντής του μίλησε στοργικά και τον παρότρυνε να πάει στην τάξη για να ακολουθήσει κανονικά τα μαθήματά του, όπως και έγινε. Επιστρέφοντας στο γραφείο του, μας είπε: “Τα παιδιά αυτά και τα δύο, είναι άβγαλτα. Το ένα δεν είχε πάει ποτέ σε πορεία.
Τα συνέλαβαν επειδή τα έσπαγαν κάποιοι άλλοι κι επειδή αυτά φοβήθηκαν άρχισαν να τρέχουν. Μου είπαν μάλιστα πως το ένα το παιδί, όπως πήγε να το συλλάβει ο αστυνομικός το έσπρωξε και έπεσε κάτω. Μέσα στη ΓΑΔΑ μου είπαν ότι ενώ γενικά η αντιμετώπιση που είχαν ήταν καλή, κάποιοι τους έκαναν τσαμπουκά και τους έλεγαν τι με κοιτάς κτλ. Δεν είχαν ούτε ρούχα να αλλάξουν. Ήταν λογικό να τρομοκρατηθούν. Κάποια κοιμόντουσαν κάτω. Η μητέρα του ενός πήγε την Παρασκευή να δει το παιδί της και δεν την άφησαν καν να το δει”.
Τέσσερα μερόνυχτα μαθητές στη ΓΑΔΑ
- Τη μέρα εκείνη, ο μαθητής παρακολούθησε κανονικά τα μαθήματά του. Όπως πληροφορηθήκαμε, ωστόσο, αυτή ήταν και η μοναδική. Το ίδιο και για τον άλλο μαθητή από το ίδιο ΕΠΑΛ. Αμφότεροι βρέθηκαν μόλις μία μέρα στο σχολείο, έχοντας επηρεαστεί από την περιπέτεια που βίωσαν για τέσσερα βράδια στη ΓΑΔΑ. Από το σχολείο μάλιστα, όπως και από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Ιλίου γίνεται προσπάθεια παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ ήδη έχει κοινοποιηθεί αίτημα προς σχετικό οργανισμό για να την αναλάβει, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τις οικογένειές τους.
"Γενικευμένο σχέδιο για να τρομοκρατηθούν οι μαθητές"
Είναι εμφανές πως έστω και για την ώρα, έστω και για αυτά τα πέντε παιδιά, ο εκφοβισμός, η καταστολή και η τρομοκρατία νίκησαν. Όχι συλλογικά βέβαια, αφού Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο έγινε και την περασμένη Πέμπτη. Σε ό,τι αφορά αυτά τα παιδιά, όμως, το οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον, τα ψυχικά τραύματα είναι εμφανή. Παιδιά που δεν θέλησαν να πάνε σχολείο, σχολεία που προσπαθούν υπό άκρα μυστικότητα να προστατέψουν τους μαθητές τους, γονείς που προσπαθούν να ξεχάσουν.
- Η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, που στέκεται στο πλευρό των μαθητών σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, δίνει περιγραφικά και εμφατικά το απόσταγμα όλης αυτής της -άνισης- μάχης.
“Η κυβέρνηση προσπάθησε να στρέψει την αδυναμία που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα να πάρει μέτρα, προς τους μαθητές. Την τρομοκρατία τη συναντήσαμε όλοι και έξω από τα σχολεία και στις κινητοποιήσεις, ενώ στις δύο τελευταίες κινητοποιήσεις τη συναντήσαμε και με σωματικό έλεγχο.
Εμείς λέμε ότι οι μαθητές συλλογικά αποφασίζουν ποια μορφή αγώνα θα διαλέξουν. Εμείς σαν γονείς και κίνημα δεν θα τους πούμε ποιον δρόμο θα πάρουν. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι μαθητές έχουν δίκιο. Κι από αυτή τη μάχη, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι αυτοί. Τα σχολεία είναι ωρολογιακές βόμβες, αφού δεν έχουν παρθεί τα μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις που θα διασφάλιζε και τις αποστάσεις και την ενίσχυση με την καθαριότητα και κυρίως το εκπαιδευτικό κομμάτι των παιδιών μας", δηλώνει στο News 24/7 και προσθέτει:
"Η σύλληψη των μαθητών εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο να τρομοκρατηθούν οι μαθητές. Θεωρούμε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο οι μαθητές, αλλά όλο το μαθητικό κίνημα. Ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Ουσιαστικά θέλουν να μετατρέψουν τα παιδιά μας σε υπάκουους σκλάβους. Είναι μια ωμή καταστολή. Είναι απρόκλητη βία για 14χρονους να είναι κλεισμένοι πέντε μέρες στη ΓΑΔΑ. Θέλανε να βάλουν φίμωτρο στους μαθητές και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου