Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ

 


Χρίστος Κανάκης

 

Με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008, η ακροδεξιά στις διάφορες παραλλαγές της έκανε την (επαν)εμφάνισή της στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης. Σήμερα, μετά και την κορύφωση του μεταναστευτικού-προσφυγικού το 2015-’16, μοιάζει να έχει εδραιωθεί — είτε αυτόνομα είτε «μπολιάζοντας» τις θέσεις πιο καθεστωτικών κομμάτων ή ακόμη και της ίδιας της ΕΕ, η οποία υιοθετεί ολοένα περισσότερες θέσεις πολιτικών τύπου Όρμπαν-Σαλβίνι.

 

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ανησυχία προκαλεί η συνεχώςαυξανόμενη επιρροή της 41χρονης Τζόρτζια Μελόνι που αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Η προερχόμενη από το νεοφασιστικό «Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα – Εθνικό Δικαίωμα» Μελόνι ηγείται του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και έχει διατελέσει υπουργός των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι, ενώ την Δευτέτα αναδείχθηκε πρόεδρος της μίας εκ των ευρωσκεπτικιστικών ομάδων της Ευρωβουλής και τρίτης μεγαλύτερης, των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Στη Γερμανία, την ίδια στιγμή, ανατριχίλα προκάλεσε η αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel ότι σε αστυνομία και στρατό έχει συγκροτηθεί ένας «υπόγειος» αλλά ισχυρός θύλακας της νεοναζιστικής, παρακρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbuerger). Όπως αποκαλύφτηκε, η οργάνωση έχει στρατολογήσει σημαντικό αριθμό στρατιωτικών και αστυνομικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν άμεση πρόσβαση σε πολεμικό εξοπλισμό. 

Στη δημοσιοποίηση της παραπάνω είδησης, οι μνήμες οδηγήθηκαν στο σκάνδαλο του περασμένου Ιουλίου, όταν –εμμέσως πλην σαφώς– στελέχη της Αριστεράς ισχυρίστηκαν ότι ακροδεξιοί θύλακες εντός του γερμανικού στρατού έκλεψαν πάνω από 100 όπλα και δεκάδες χιλιάδες σφαίρες. 

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που νεοναζιστικά μορφώματα παρεισφρέουν στους μηχανισμούς του γερμανικού κράτους, το γεγονός πως οι «Πολίτες του Ράιχ», που ευθύνονται για ένοπλες επιθέσεις και δολοφονίες, έχουν άμεση οργανωτική σύνδεση με τους επίσημους θεσμούς κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Ειδικά όταν στο «κάδρο» έρχεται να προστεθεί και η εμετική δημόσια τοποθέτηση βουλευτή της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) ότι τους πρόσφυγες «μπορούμε να τους σκοτώσουμε όλους! Είτε θανατώνοντας τους με αέριο, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο»…

Στη Φινλανδία, επίσης, το ανώτερο δικαστήριο κάλεσε τη νεοναζιστική ομάδα «Κίνηση Σκανδιναβικής Αντίστασης» (αδελφή της Χρυσής Αυγής) να αναστείλει τη λειτουργία της. Η απόφαση ήρθε κατόπιν πολλαπλών ενδείξεων ότι η οργάνωση εμπλέκεται σε δολοφονίες και εγκληματικές ενέργειες και επιταχύνθηκε λόγω της αυξανόμενης επιρροής της στους Φιλανδούς. Καθ’ όλη, δε, την ιστορική της πορεία, προβάλει ιδέες περί εγκαθίδρυσης ενός νεοναζιστικού παν-σκανδιναβικού κράτους, με κάθε μέσο — κάτι που αποτέλεσε και το «παραθυράκι» μέσω του οποίου το κράτος την έθεσε εκτός νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: