Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ Ο ΣΕΒ

 ..ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΑΥΡΟ ΧΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ
 
 

 
Ταλιράκια» έκανε τις αξιώσεις των βιομηχάνων ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη βδομάδα, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. 
 
Παρουσιάζοντας τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούν το αστικό κράτος και το πολιτικό του προσωπικό, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, υπέδειξε ότι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν χωράει την παραμικρή καθυστέρηση. Ετσι, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση για την «επιτυχημένη διαχείριση» της πανδημίας, έσπευσε να επισημάνει ότι η αντιμετώπισή της «δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι ανάγκη να κινηθούν γρήγορα».

Βεβαίως, τα λόγια του νέου προέδρου του ΣΕΒ περισσότερο έμοιαζαν με κρούση σε «ανοιχτές θύρες», αφού μπροστά του σφάζονταν Μητσοτάκης και Τσίπρας για να αποδείξουν την προσήλωσή τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, για το ποιος είναι ο ικανότερος «διευθυντής» των υποθέσεών του. Με τον πρωθυπουργό να δείχνει αποφασισμένος να υλοποιήσει κάθε αξίωση των βιομηχάνων με την ψυχρότητα του «τεχνοκράτη μάνατζερ» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως «φιλεύσπλαχνο μάνατζερ», να παίζει το δικό του δυνατό χαρτί, αυτό της ενσωμάτωσης του λαού, της επικράτησης «κοινωνικής ειρήνης» και όχι «εκρήξεων».

«Ελπιδοφόρα» ομοψυχία μπροστά στα δύσκολα που έρχονται

Από τη μία, ο Κυρ. Μητσοτάκης απαρίθμησε ένα ένα τα μέτρα που πήρε μέσα στην πανδημία για την ένταση της «ευελιξίας», τα οποία «πάτησαν», όπως είπε, στη δουλειά που «προηγήθηκε», εννοώντας τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις που είχε ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση (μείωση φορολογίας για το κεφάλαιο κ.λπ.). Κάλεσε τους βιομήχανους να κάνουν χρήση όλων των «ευεργετικών» διατάξεων, όπως το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», υπερθεμάτισε για τη «δουλειά από το σπίτι» καθώς «δίνει ειδικά στις γυναίκες ευελιξία» (!) και προανήγγειλε νέο πακέτο μείωσης φορολογίας για τους ομίλους, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης κ.ο.κ.

Από την άλλη, ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του καταθέτοντας εκ προοιμίου μια (ακόμα) «δήλωση συμμόρφωσης», λέγοντας ότι «πολλές φορές για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας πρέπει να υπερβείς ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό», κάτι που «νομίζω θα αναγνωρίσετε ότι το έχω κάνει πράξη...». Εσπευσε να επαινέσει το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ που ετοιμάζεται να ρίξει ρευστό στα μονοπώλια, για το οποίο ήδη τρέχουν τα σάλια των βιομηχάνων και των άλλων επιχειρηματιών. Και πάνω σε αυτό το έδαφος, που έχει ως προϋπόθεση την ένταση της αντεργατικής επίθεσης μέσα από τα μνημόνια διαρκείας (Ευρωπαϊκά Εξάμηνα κ.ά.), προσπάθησε να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι πιο ικανός στη διαχείριση των κονδυλίων. Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ «δεν πιστεύει» στην πολιτική της «κρατικής παρέμβασης» που καλείται να εφαρμόσει, θυμίζοντας την αντίστοιχη κριτική που του ασκούσε η ΝΔ όταν ως κυβέρνηση εφάρμοζε τα μνημόνια.

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση - ψιλά γράμματα για τους βιομήχανους, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΕΒ να επισημαίνει ότι είναι «ιδιαίτερα θετικό το γεγονός» πως «παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχει ευρεία συναίνεση στο ότι απαιτούνται επενδύσεις με ρίσκο για να πάει μπροστά ο τόπος». Εδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα για την «αντιπολίτευση» του «θα λογαριαστούμε μετά», τονίζοντας ότι «στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται να αναδεικνύεται ένα πιο ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου...».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: