Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ ΓΚΟΥΑΪΔΟ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΑΝ ΑΥΤΌΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ..

 


Ο Χουάν Γκουαϊδό συμμετέχει στο 8o Athens Democracy Forum που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων την ώρα που γνωστοί Συνταγματολόγοι και αναλυτές μιλούν στο Sputnik, θέτοντας ζήτημα διεθνούς δικαίου πίσω από την αναγνώριση ενός, όπως τον χαρακτηρίζουν, «πραξικοπηματία». 

Μπορεί ένας πολιτικός που αυτοαναγορεύεται, στο κέντρο μιας πλατείας, Πρόεδρος της χώρας του, να αναγνωρίζεται επίσημα ως τέτοιος από δημοκρατικές κυβερνήσεις που ακολουθούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου; 

Νομιμοποιείται ένας πολιτικός, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρός της, ο οποίος παρακινεί τον στρατό της σε πραξικόπημα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, να προσκαλείται ως βασικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας μιας άλλης δημοκρατικής χώρας; (Δημοκρατικής λέμε τώρα..)

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά και το πιο ανησυχητικό, δεν εμπίπτουν, ούτε εξαντλούνται στα όρια της μακροχρόνιας πολιτικής κόντρας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη Βενεζουέλα, η οποία μια εποχή, αν και σε άλλη, πολύ μακρινή ήπειρο, αποτελούσε καθημερινό θέμα αντέγκλησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν μετριούνται οι φορές που ακούσαμε στα κοινοβουλευτικά έδρανα τη μομφή «θα μας καταντήσετε Βενεζουέλα». 

Ξαφνικά, όμως, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει ο Χουάν Γκουαϊδό, ο νεαρός Πρόεδρος της βενεζουελάνικης εθνοσυνέλευσης κι επίδοξος πραξικοπηματίας, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός Πρόεδρος στη Βενεζουέλα τον Γενάρη του 2019, ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει ότι τον έχει προσκαλέσει ομιλητή στο 8o Athens Democracy Forum, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020, με θέμα 

 

«Η Νέα Αντι-Κανονικότητα|The New Abnormal: Reimagining Democracy». 

 

Τι σημαίνει (και τι δεν σημαίνει) η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ελλάδα Στη συζήτηση μάλιστα θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή έσπευσε να τον αναγνωρίσει ως συνομιλητή του, ενώ σοβαρά ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

 

 «Πρόκληση να προσκαλείται ένας πραξικοπηματίας σε φόρουμ για τη Δημοκρατία» 

«Το να προσκαλείται ένας πραξικοπηματίας συνομιλητής σε ένα φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι το λιγότερο πρόκληση. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι και η κα πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι καλά πληροφορημένη για τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Ίσως υπάρχει ακόμα καιρός να αναθεωρήσει τη στάση της. Θα πρέπει να το κάνει αυτό με βάση και τον θεσμό και την έννοια του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να νομιμοποιήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια τέτοια κακοστημένη παράσταση υπέρ ενός πραξικοπηματία» δηλώνει στο Sputnik o Καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «Το Δίλημμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας», Δημήτρης Καλτσώνης. 

«Είναι οπωσδήποτε προβληματικό και προκλητικό να καλείται ένα επίδοξος πραξικοπηματίας κι εμείς να παρεμβαίνουμε με αυτό τον αήθη και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο τρόπο στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Είναι προφανέστατο ότι οι κυβερνήσεις που αναγνώρισαν τον Γουαϊδό και συνομιλούν μαζί του αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζει ο Συντονιστής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Μπογδάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: