Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΜΑΤΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΒΓΑΖΕΙ

 ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ...


Δεινοπάθησαν τα πληκτρολόγια με το Μάτι και τ' αυθαίρετα.. Μερικοί αντέστρεψαν τον χρόνο και χτυπώντας τα πλήκτρα αντί το κεφάλι τους, έφτασαν με την επιπολαιότητα που διακρίνει τον έλληνα, μέχρι τις δεκαετίες του 30 του 40 του πενήντα και εξήντα. Στις παράγκες των προσφύγων.. Που τις χαρακτήριζαν ελαφρά τη καρδία -και κυρίως προσβλητικά- αυθαίρετα. 



Όχι ρε τζάμπα μάγκες.. 
Δεν ήταν η συνέπεια της απληστίας ή της ψυχαγωγίας.. 
Δεν ήταν μονόπολι της σαλονάτης ανίας.. 
Αλλά η γέννα μιας ανάγκης. Της κυρίαρχης .. Της στέγασης. Έστω και αν αυτή δεν εκπροσωπούσε τίποτα περισσότερο από δυο τρεις λαμαρίνες που υποδύονταν τη σκεπή. 


Μια διάτρητη σκεπή κάτω από την οποία η μητέρα μου έβαζε κατσαρόλες για να μαζεύει το νερό της βροχής με τον δείκτη της υγρασίας στα κόκκινα και εντός.. Είχαν όλοι νοτίσει τόσο που σε κάθε νοτιά άκουγες τις νύχτες ανατριχιαστικά βογγητά. 


Παιδί αυτού του τύπου των αυθαιρέτων είμαι κι εγώ.


Σε γειτονιά που σε ξυπνούσε ο αχόρταγος για ν’ αδειάσουν οι βόθροι. 
Σε γειτονιά που οι συνακροάσεις καθιστούσαν τους πάντες ρουφιάνους της ζωής των άλλων. 
Σε γειτονιά όπου το πρώτο πρωινό δελτίο ειδήσεων προέκυπτε από τα κελαηδίσματα των νοικοκυρών πλάι στις σκάφες τους.. 
Σε γειτονιά που το ψευδώνυμο είχε αντικαταστήσει το πατρώνυμο.. 
Σε γειτονιά καταφύγιο όλων των κατατρεγμένων.. Όσοι για οποιονδήποτε λόγο κυνηγιόνταν από το καθεστώς, στα πνιχτά και αδιέξοδα σοκάκια μας εξαφανίζονταν, με τους αστυνομικούς να μην διανοούνται να διέλθουν από αυτά.. Θα τους κόβαμε τα πόδια μαζί με τ' αρχίδια.. 


Παιδί εκ γηγενούς πατρός μα εκ πρόσφ-ηγγος μητρός. Υπό αυτόν τον χαρακτηρισμό υποδέχθηκε η πελοπονησιακή πολιτική αλητεία τους ξεριζωμένους της Σμύρνης χάριν της εθνικιστικής μεγάλης ιδέας των κοκών με τα κόκκινα λειριά και τα κατακόκκινα από το άλικο αίμα χέρια.. Μιας ιδέας που η οικογένεια του πατέρα μου κατέβαλε το δικο της αντίτιμο. Τη ζωή του μεγάλου του αδελφού. Σκοτώθηκε στην Σμύρνη του ...ρεπούσιου συνωστισμού. 

Ξέφυγα μόνο όταν έγινα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στα μέσα της δεκαετίας του 70.. Εγώ κι ελάχιστοι άλλοι. Όχι γιατί είμασταν οι ευφυέστεροι.. Υπήρχαν και καλλίτερα μυαλά από εμάς.. Που όμως έμειναν στο σκοτάδι της αμάθειας. Γιατ΄ήταν αυτού του μεγέθους και έντασης η φτώχεια που τα περισσότερα παιδιά συστήνονταν με τα βιβλία στις βιτρίνες. 


Ώσπου ω του θαύματος.. 


Το μετεμφυλιακό καθεστώς των νικητών, για να μην εκτεθεί διεθνώς, αποφάσισε τη μεταστέγασή τους. Συνεισέφερε τα μέγιστα η Τουρκιά που πίεζε για την απολογιστική απόδοση της αποζημίωσης την οποία είχε καταβάλλει για τους πρόσφυγες και που η κομματική καμαρίλα της δεξιάς είχε ροκανίσει Υψώθηκαν έτσι οι ημιαξιοπρεπείς πολυκατοικίες στη περιοχή του σημερινού Ιντερκοντινένταλ με κεντρικό όμως σχεδιασμό. Εξοικονομήθηκαν κατά τον τρόπο αυτό τεράστιοι χώροι πρασίνου αθλοπαιδειών κοινωνικών επαφών και κυρίως ανάσας.. Σήμερα έγινε περιζήτητη αφού από τα σπλάχνα της διέρχεται με άνεση και το τραμ.. 


Μπήκαν οι άθλιοι του Βίκτορος Ουγκό για πρώτη φορά σε μπανιέρα με τις βροχές να μην τους κρατούν άϋπνους τα βράδια. 
Απόκτησαν έτσι αυτοπεποίθηση και βγήκαν ορμητικά στην παραγωγή.. 
Αρκετοί από προλεταριάτο πέρασαν στην μεσαία τάξη. 
Ελάχιστοι σκαρφάλωσαν ακόμη πιο ψηλά στην κοινωνική ιεραρχία, ως την άρχουσα, ή γλίστρησαν στον υπόνομο των λούμπεν. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι. Για να μας επιστρέψουν σήμερα λεηλατώντας μας βίαια οι τοκογλύφοι στην κόλαση της αφετηρίας μας.. 


Δεν θα πω ονόματα.. Πολλά από αυτά σας είναι γνωστά. Από την τέχνη ως τις επιχειρήσεις και την επιστήμη. Δημοσιογράφος μόνον εγώ. 


Έξις δευτέρα φύσις. Γιατί κανείς δεν ξέχασε την "αποδοτική αυθαιρεσία".. Υπό την ένοχη σιωπή του καθεστώτος και όταν σκέπασαν στέρεα το κεφάλι τους έψαξαν τη τρύπα του εξοχικού. Στα πρότυπα των συνοικισμών. Άναρχα.. Ασυνάρτητα.. Ασύντακτα.. Ετσιθελικά. Ατομιστικά.. Τη παρτη τους.. Λάδωναν τη συστημική μηχανή κι έχτιζαν μέχρι εκεί που έφτανε η πέτρα που έριχναν. Μάκρυναν έτσι τα πόδια τους αλλά στένεψαν οι δρόμοι διαφυγής και τους τ' αχρήστευσε.. Κάτι που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε τραγικό..Στο Μάτι. 


Και τώρα πως αντιστρέφεται αυτή η εικόνα; Κεντρικός σχεδιασμός φωνάζει εν δικαίω το ΚΚΕ.. Σύμφωνοι.. Από ποια πηγή εσόδων θα προκύψουν τα μυθικά ποσά οικοδόμησης παραθεριστικών θερέτρων μιας υπερσύγχρονης οικιστικής αντίληψης και κυρίως κατά ποιο τρόπο θα πείσεις τον Έλληνα να εγκαταλείψει τη καψούρα του για μια σπιθαμή γης, που έχει μετά μυρίων κόπων βασάνων και κινδύνων καταλάβει; Επειδή δεν πρόκειται μόνο για το Μάτι.. 

Μάτια αυθαιρέτων βγάζει όλη η Ελλάδα.. Διαχρονικά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: