Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Δ. Κράνη
Η παραίτηση Κράνη από τη θέση του υφυπουργού δικαιοσύνης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και το δηλώνει και ο ίδιος αλλά με κομψό και πολιτικό καθωσπρεπισμό . Είχε πολλές φορές δυσαρεστηθεί από το κυβερνητικό έργο με κορυφαία την αντίθεσή του (για την οποία δέχθηκε σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα ) στην απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας. Όταν αυτοί δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς πως δεν πάει άλλο ποιο θα σπρώξει το τρύπιο κάρο με το κουτσό άλογο;




Η επιστολή του υφυπουργού Δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, οι απουσίες του από κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής και οι εναντίον του επιθέσεις από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα. Η παραίτηση του Δημήτρη Κράνη από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν ξάφνιασε πρόσωπα που έχουν καλή γνώση του χώρου της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος επισήμως, στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό, αφού κάνει μια πολύ σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα του υπουργείου από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, αναφέροντας ότι «παρήχθη σημαντικό έργο με άξονα τις βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και κύρια σημεία αναφοράς τον Π.Κ. και το ΚΠΔ, τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα και τη διαμεσολάβηση, τη δικονομία του Ε.Σ., ενώ επίκειται η προώθηση και των Κωδίκων Δικαστικών Υπαλλήλων και Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», επικαλείται «ανειλημμένες από μακρού χρόνου και πάντως πριν από την έξοδό μου από το δικαστικό σώμα επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις μου, τις οποίες αδυνατώ να αθετήσω, όπως προπάντων η συμμετοχή μου σε συλλογικό έργο ερμηνείας του ΚΠολΔ ή σε ανάλογες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ευρωπαϊκών κανονισμών», προσθέτοντας ότι αυτές «με αναγκάζουν να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, αφού η ενασχόληση με τα καθήκοντα της θέσης αυτής οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες».

 Ηχηρές απουσίες 


Ωστόσο από τη μέρα που ο κ. Κράνης ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν άργησαν να φανούν κάποιες ηχηρές απουσίες του από κρίσιμες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής που αφορούσαν το κυβερνητικό νομοθετικό έργο στον τομέα της Δικαιοσύνης, ενώ ήταν γνωστή η αντίρρησή του για τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Επιπλέον ο Δ. Κράνης, ενώ ως δικαστικός έφτασε στον υψηλό βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κατά τη θητεία του στην κυβέρνηση βρέθηκε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, ειδικά από τη στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεκατίστηκε με τη μετάθεση της ευθύνης για το σωφρονιστικό σύστημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο υφυπουργός δεν μπόρεσε ποτέ να ταυτιστεί απολύτως με τον κυβερνητικό τρόπο λειτουργίας. Αλλωστε και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του με πολύ προσεκτικό τρόπο σημειώνει τη «διαφορετικότητά» του, δηλαδή ότι λειτουργούσε «από την οπτική γωνία και του δικαστή και όχι κατ’ ανάγκην μόνο του πολιτικού», αν και διατυπώνει την εκτίμηση ότι η «διαφορετικότητα» αυτή «υπήρξε γόνιμη στην επιδίωξη εφικτών στόχων στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τον υπουργό Δικαιοσύνης», την οποία χαρακτηρίζει «άψογη».

Το μήνυμα 

Μετά απ’ όλα αυτά, κάποιοι εκτιμούν ότι ήταν πιθανό ο κ. Κράνης να έμενε εκτός του κυβερνητικού σχήματος μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, κάτι που θα λειτουργούσε και ως μήνυμα μη ανοχής σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση και ως εκ τούτου ο ίδιος θέλησε προφανώς να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή του πριν από τον ανασχηματισμό.

Σημειώνεται ότι κατά τη θητεία του ως υφυπουργού ο Δ. Κράνης είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη των «Παραπολιτικών», ο οποίος είχε εξαπολύσει σε βάρος του σφοδρές επιθέσεις με βαριές εκφράσεις (βλ. «Παραπολιτικά», 14.01.2020, «Δημήτρης Κράνης: ο ανύπαρκτος υφυπουργός της κυβέρνησης που το παίζει… ωραίος»). «Μάλλον θα είναι “τυχαίο” πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν περιμένει πάντως λίγο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο ανασχηματισμός θα ολοκληρωθεί. Οχι από τον ίδιο, αλλά από τα συμφέροντα που του επιβάλλουν τις ασκούμενες πολιτικές».
Γιάννης Μπασκάκης
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: