Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση διαφορών
 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ:




"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας!!" Ποια χρεία άλλης απόδειξης έχετε ανάγκη για ν αντιληφθείτε πως είναι δοτή άρα και μετέωρη αφού την ενθαρρύνει μια δύναμη που δεν έχει υπογράψει καν το δίκαιο της Θάλασσας;




Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

H διατεταγμένη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Την προαποφασισμένη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος αναλύουν διπλωματικές πηγές που δεν είναι άλλες από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.. Εξηγούν διθυραμβικά το αυτονόητο, την εφαρμογή του δικαίου της θαλάσσης δηλαδή και στην Ανατολική Μεσόγειο και προχωρούν ένα βήμα σαν το μετέωρο του πελαργού παραπέρα: Πως αυτή ακυρώνει στην πράξη το ούτως ή άλλως παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης.. Στολίζουν δε τη συμφωνία με φληναφήματα του τύπου πως αυτή περιβάλλει με προστασία τα κυριαρχικά δικαιώματα της ελλάδας όταν κατά τη στιγμή που υπογραφόταν η Τουρκική μαχητική αεροπορία προέβαινε σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.. Και επιπλέον : Με την ΕΕ -- Γαλλία Ιταλία -- να έχουν εξαπολύσει επιχειρήσεις νουθεσίας τη χώρας μας καλώντας τη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τονίζουν οι ίδιες πηγές που θριαμβολογούν.

 Απαντώντας μάλιστα εμμέσως και στην κριτική (επί της αισθητικής και όχι επί του περιεχομένου του ΣΥΡΙΖΑ,  υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, η οποία το κυριότερο επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια θέση της χώρας μας μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Τι λένε αλλά δεν το μαρτυρούν; Πως ήδη προαλείφονται να μεταφέρουν το θέμα στα έδρανα της Χάγης οι αποφάσεις ως γνωστόν του οποίου εκδίδονται κατά διαταγή κυρίως των Αμερικανικών συμφερόντων.. Για να έρθει ο ελληνικός λαός εμπρός σε μη αναστρέψιμα τετελεσμένα με τους εγχώριους μειοδότες να κρύβονται πίσω από ένα δίκαιο για το οποίο εξ όσων θυμάμαι ο Ρούκουνας μας είχε ρητά δηλώσει πως: Αν δεν υπάρξει συμφωνία αυτό επιβάλλεται δια των όπλων..

Και συνεχίζουν απτόητοι: Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες κάτι βεβαίως που απαιτείτο να εισπράξουμε δια της υπογραφής της Αιγύπτου. Περιγράφεται στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου εντός του οποίου σημειωνονται τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες..

Και καταλήγουν επιβεβαιώνοντας εμμέσως το μελάνι της Αμερικανικής παρουσίας στην υπογραφή: «Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», προσθέτουν. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μία μεγάλη εθνική επιτυχία από κάθε άποψη, που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: