Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

ANΙΕΡΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ


 Θυμάμαι το μακρινό 1982 τον τότε αρχηγό του Ναυτικού Κονοφάο κατά την συμβολική παραλαβή στην Τήνο της πρώτης φρεγάτας από τα Ολλανδικά ναυπηγεία, να δηλώνει στο γεύμα που μας παρέθεσε επί του εκπαιδευτικού Άρης, τα εξής: 


«Αν είχα άλλες δύο τέτοιες ούτε πουλί πετάμενο δεν θα έβγαινε στο Αιγαίο δίχως την άδειά μου!!» 


 

Πράγματι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό όπλο με αναλογία πυρός αλλά και αποτροπής δυσανάλογη ως προς το μέγεθός του. Κύλησε από τότε αρκετό αίμα στ’ αυλάκι των στρατιωτικών ανταγωνισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η κρίση που σοβούσε σαν ανενεργό ηφαίστειο εξερράγη χάρις στη κατάρα του μαύρου χρυσού. 


Όχι γιατί αυτό διεκδικείται από τους ένθεν κακείθεν του Αιγαίου κυρ Παντελήδες της Αγίας Ιδιοκτησίας, αλλά γιατί επί τη αποκάλυψή του όρμησαν καθέτως οι γύπες των πολυεθνικών του ανελέητου καπιταλισμού. 


Βρίσκονται έτσι αντιμέτωπες τώρα ισχυρές στρατιωτικές --σύμμαχες κατ’ όνομα και στο όνομα του ΝΑΤΟ-- δυνάμεις και με τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα των μελών της συμμαχίας, ν’ απειλούν ξεκάθαρα τη συνοχή αυτού του ακροπτέρυγού του, που για τις καραδοκούσες Ρωσία και Κίνα θα ήταν ευχής έργον.. 


Δεδομένης της ισχύος και των δύο χωρών η έκβαση μιας πιθανής αναμέτρησης δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα σε αμφότερες, γιατί τα πλήγματα θα είναι συντριπτικά :


 Η Ελλάδα από τις φρεγάτες που οραματιζόταν ο Κονοφάος για την προστασία του αρχιπελάγους έχει, όχι τρεις αλλά 13, εκ των οποίων όμως οι μισές τελούν σε πειρατικές αποστολές απ΄’ άκρου σ άκρου της υφηλίου, για την αντισυνταγματική συμμετοχή στις αλλότριες συμμαχικές εκστρατείες. Να σημειώσω πως στη προηγούμενη κρίση των Ιμίων δύο φρεγάτες η μία εκ των οποίων ήταν η ΥΔΡΑ κλήθηκε εσπευσμένα από την Νάπολι να επιστρέψει. Κάτι που έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση και όταν πια το απόπλυμα της πρωθυπουργίας είχε ήδη ευχαριστήσει από βήματος της Βουλής τους Αμερικανούς.


 Η Τουρκία πάλι παρατάσσει 19, αλλά εξ αιτίας των εκκαθαρίσεων του Ερντογάν, οι ικανότητες των νεοσύλλεκτων πληρωμάτων είναι αμφισβητούμενες. Παρά τούτα διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό στον Ευρωπαϊκό χώρο (355000 άνδρες) και την ακολουθούν η Γαλλία με 204 χιλιάδες, η Γερμανία με 181 χιλιάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο με 148 και την Ελλάδα με 140 χιλιάδες. Κατ’ αντιστοιχία και το πλήθος των μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα με την Ελλάδα να διαθέτει 231 και την Τουρκία 308. Μόνο που από τις αλλεπάλληλες αναχαιτίσεις μοιάζει ωσάν οι έλληνες πιλότοι να έχουν αναλάβει ρόλο εκπαιδευτών των Τούρκων συναδέλφων τους.


Κατόπιν αυτών γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει η τεχνογνωσία και οι ικανότητες των πληρωμάτων και όχι οι αριθμοί. 


Πρώτο αλλά αρκούντως αποκαλυπτικό δείγμα του ηλεκτρονικού πολέμου που θα προηγηθεί πήραν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, από το μαύρο που έριξαν οι Τούρκοι χάκερς στη σελίδα του ΓΕΣ. Κάτι που οι αιτίες του το δίχως άλλο παραπέμπουν στη βίαιη μετανάστευση του νοητικού αφρού της χώρας, μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Για να εμφανίζει σήμερα ο τόπος τη γελοία εικόνα της περικεφαλαίας επί άδειων ακροδεξιών και δεξιών κρανίων που με ξύλινα σπαθιά βγάζουν άναρθρες εθνικιστικές κραυγές. Πρόκειται για τους τσάτσους της ολιγαρχίας που από την πρώτη εμπλοκή θα επιστρέψουν στα σπήλαια απ’ όπου και προέκυψαν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και οι επαναλήψεις του προκαλούν αποστροφή και αηδία.


Δεν μένει επομένως παρά η απεμπλοκή από τα κοράκια του ΝΑΤΟ για ν ακολουθήσει μια  πολυσχιδής εξωτερική πολιτική στη βάση της οποίας τούτος ο ολιγάριθμος λαός που ανασαίνει στην άκρη του Βαλκανικού ακρωτηρίου, να έρθει σε συνεννόηση με τους γείτονές του, δίχως τις επιδιαιτησίες των αυτοκρατορικών νταβάδων. Διαφορετικά προετοιμαστείτε για τον δια των σαλπίγγων θάνατο  των ανωνύμων,  που  δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους, εν ονόματι των επωνύμων που γνωρίζονται αλλά τα έσπασαν στη μοιρασια.





Δεν υπάρχουν σχόλια: