Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΓΗ

ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ !!




Ποιο είναι το σύνθημα της ακροδεξιάς; Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι!! Επίσης και μαλάκας.. Κάτι που ν αναφέρει πως έλληνες υπερήλικες θα φορτωθούν στα διαστημόπλοια για ν' αποφορτωθεί το υπερφορτωμένο από τους ίδιους κατά τα σαράντα έτη του εργάσιμου βίου τους ασφαλιστικό δεν άκουσα..Η αλήθεια είναι πως τώρα δεν έχουμε χρόνο, ασχολούμαστε με τους ακάθιστους της καθεστηκυϊας τάξης





Τις επόμενες εβδομάδες, ένας στόλος διαστημικών ανιχνευτών θα εκτοξευθεί στο διάστημα από σταθμούς εκτόξευσης σε όλο τον κόσμο και θα προωθηθεί προς ένα από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του ηλιακού συστήματος: τον πλανήτη Άρη.

Τα διαστημικά σκάφη από τις ΗΠΑ, από την Κίνα και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινούν τις αποστολές τους με διαφορά λίγων ημερών το ένα από το άλλο. Πρόκειται για ταξίδια επτά μηνών με στόχο να ερευνήσουν τον κόκκινο πλανήτη.

Ποτέ δεν έχει δρομολογηθεί τόσο μεγάλη διαπλανητική κυκλοφορία καθ' οδόν προς τον Άρη ταυτόχρονα - και όλα αυτά έχουν σκοπό να βοηθήσουν να απαντηθεί μια ερώτηση, που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για δεκαετίες: υπάρχει, ή υπήρξε ποτέ, ζωή στον Άρη;

«Οι αποστολές ρομπότ κατά την τελευταία περίπου δεκαετία έχουν δείξει ότι ο Άρης δεν είναι ένα νεκρό, εξωγήινο μέρος, όπως είχαμε καταλήξει στα τέλη του 20ου αιώνα. Στην πραγματικότητα είναι ένας κόσμος διάσπαρτος με παλιούς πυθμένες λιμνών, αποξηραμένα κανάλια ποταμών και οργανικό υλικό», δήλωσε ο καθηγητής Ray Arvidson, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, St Louis.

. Με άλλα λόγια, πολύ παλιά, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Άρης ήταν ζεστός και υγρός. Τώρα θα μάθουμε αν αυτές οι συνθήκες οδήγησαν στην εξέλιξη της ζωής στον Άρη, όπως έκαναν στη Γη, και θα δούμε αν κάτι από αυτή τη ζωή εξακολουθεί να υπάρχει κάτω από το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, τα διαστημόπλοια, που αποτελούν το νέο στόλο του Άρη, είναι εξαιρετικά φιλόδοξα στο σχεδιασμό και την κατασκευή.

Η αποστολή των ΗΠΑ - που θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου - θα περιλαμβάνει την ρήψη ενός ρομπότ ρόβερ σε μέγεθος φορτηγού, που ονομάζεται Perseverance, στον κρατήρα Jezero, κοντά σε ένα αρχαίο δέλτα ποταμού, στην περιοχή Syrtis Major του Άρη. (ευκαιρίας δοθείσης ας στείλει και το 1,5 εκατομμύριο ανέργους ανά εβδομάδα ν' αναστείλει την εξέγερση που βρίσκεται προ των πυλών)

Στη συνέχεια θα εξετάσει βράχους από τον κρατήρα και θα συλλέξει δείγματα, τα οποία θα αφήσει σε κρύπτες για να συλλεχθούν σε μερικά χρόνια από ένα άλλο ρομπότ ρόβερ-που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί. Στη συνέχεια, τα δείγματα θα τοποθετηθούν σε πύραυλο και θα εκτοξευθούν πίσω στη Γη με την ελπίδα να φέρουν περίπου 500g εδάφους και βράχων από τον Άρη στα εργαστήρια των ερευνητών μέχρι το 2031.

Αυτά τα δείγματα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σημάδια παρελθούσας ή ακόμα και παρούσας ζωής στον Άρη. Επιπλέον, το Perseverance θα μεταφέρει ένα μικροσκοπικό ελικόπτερο ρομπότ, μια ακόμη πρωτιά για τον Άρη, και θα προσπαθήσει επίσης να εξάγει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του Άρη - ως δοκιμή των μεθόδων για την υποστήριξη των μελλοντικών ανθρώπινων εξερευνητών του πλανήτη.

Εξίσου φιλόδοξη, (γιατί όχι η αξία της εργασίας εκεί θα μπορούσε να έχει το πρόσημο απ-αξία) η κινεζική αποστολή, Tianwen-1, είναι ουσιαστικά ένα διαστημόπλοιο 3 σε 1, που αποτελείται από έναν δορυφόρο που θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ένα lander, και επίσης ένα rover, που θα ταξιδέψει σε όλη την επιφάνεια του Άρη σε αναζήτηση νερού, πάγου και άλλων στοιχείων.

Η Κίνα έχει αναπτύξει πρόσφατα σημαντική εξειδίκευση στην προσγείωση διαστημικών σκαφών και ρομπότ rovers στη Σελήνη. Τώρα κλιμακώνει τις λειτουργίες της και διασχίζει το διάστημα για να δοκιμάσει το υλικό της στον Άρη.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της αποστολής Tianwen-1, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, είναι περιορισμένες, ωστόσο εάν επιτύχει η αποστολή, η Κίνα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα καταφέρει να θέσει σε τροχιά ένα σκάφος, να το προσεδαφίσει και να αναπτύξει ένα ρομποτικό όχημα στην πρώτη της αποστολή. Και τέλος, υπάρχει η αποστολή στον Άρη των Εμιράτων, ή, όπως είναι επίσης γνωστή, η «Ελπίδα».

Πρόκειται για την πρώτη διαπλανητική αποστολή, που πραγματοποιείται από από αραβικό έθνος το οποίο ξεσκίζει εδώ και καιρό την Υεμένη. Το σκάφος που εκτοξεύτηκε πριν από μερικές ημέρες θα εισέλθει στην τροχιά του Άρη στις αρχές του 2021, σηματοδοτώντας την 50ή επέτειο από τη ίδρυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και θα μελετήσει, λεπτομερώς, την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη.

Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα υπέρυθρο φασματόμετρο για τη μελέτη των σύννεφων του Άρη και των καταιγίδων σκόνης και με ανιχνευτές υπεριώδους ακτινοβολίας για την ανάλυση των αερίων στην άνω ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τα δεδομένα αυτά θα συνδυαστούν και θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του πρώτου παγκόσμιου μετεωρολογικού χάρτη του πλανήτη.

Αυτή η αύξηση των αποστολών στον Άρη είναι αξιοσημείωτη, αν και, το γεγονός ότι αυτές οι εξερευνήσεις έχουν όλες ημερομηνίες εκτόξευσης τόσο κοντά η μια στην άλλη, επηρεάζεται επίσης από την ουράνια μηχανική, πρόσθεσε η αστροβιολόγος του Ανοικτού Πανεπιστημίου, Susanne Schwenzer.

«Κάθε 26 μήνες, οι τροχιές της Γης και του Άρη ευθυγραμμίζονται με τρόπο που καθιστά σχετικά εύκολη την αποστολή πυραύλου εκεί», δήλωσε στον Observer. «Αυτά τα παράθυρα εκτόξευσης διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες και ένα είναι έτοιμο να ανοίξει - γεγονός που εξηγεί γιατί αυτά τα διαφορετικά διαστημικά σκάφη προετοιμάζονται για εκτόξευση σε μια τόσο σύντομη περίοδο αυτό το καλοκαίρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: