Και επί των μυστακίων μας (δεδομένου πως οι ευγενείς του διαφωτισμού δεν διαθέτουν και ότι φαγωθεί θα είναι από τα δικά μας της ντεμέκ ανατολής) θέτουν κλήρο τέσσερις ημέρες τώρα..
Και τέταρτη μέρα φαίνεται να χρειάζονται τα παζάρια ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς η σημερινή μέρα ήταν γεμάτη διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις και συζητήσεις, ανάμεσα στους εκπροσώπους των κρατών μελών, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού γύρω από το ύψος των ενισχύσεων, τον επιμερισμό της χασούρας και τις εθνικές συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία από τη μια και Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία από την άλλη βρίσκονται το ύψος των επιδοτήσεων και των δανείων, οι όροι και οι προϋποθέσεις, αλλά και η κατανομή των αρμοδιοτήτων ελέγχου εκτέλεσης του προγράμματος ανάμεσα στους μηχανισμούς της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.
Ταυτόχρονα, παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό, γύρω από τις εκπτώσεις στις εθνικές συνεισφορές για ορισμένες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, και παρά την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η πρόσβαση στα κεφάλαια της ανάκαμψης προϋποθέτει μια σειρά από νέα μέτρα, δεσμεύσεις και εποπτικούς ελέγχους από τους θεσμούς απέναντι σε όλους τους λαούς της ΕΕ και μάλιστα με ελάχιστο κοινό παρονομαστή τις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, δηλαδή των μνημονίων διαρκείας.
Οι εργασίες ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστούν το απόγευμα, όμως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ξεκινήσει, ενώ πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων έλεγαν πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διερευνά νέες συμβιβαστικές γραμμές και πιθανά να παρουσιάσει νέα πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Σ. Μισέλ κατέθεσε νέα πρόταση, για να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ από 500 που ήταν αρχικά και αντιστοίχως να αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ λένε πως η ομάδα των κρατών Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, ζητά να μειωθεί συνολικά το ποσό του «Ταμείου Ανάκαμψης» και η αναλογία να είναι 50 - 50.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία», «ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος». Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς, δήλωσε αργά το απόγευμα ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου