Έγραψε ο Αισχύλος ένα αριστούργημα υμνώντας τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.. Και τα nxtm της πολιτικής ήταν όλα παρόντα πολλά σα μπομπονιέρες κόντρα σ' ένα λαό σκλαβωμένο που πενθεί την αξιοπρέπειά του.. Θλιβερό το θέαμα γιατί δεν κατάλαβαν πως τα κλασσικά έργα απευθύνονται στον ακουστικό πόρο και όχι στις περιφέρειες για να κανουν ωραία μέση στα μπάζα.
Οι Πέρσες (472 π.Χ) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Μία από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.
Όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.
Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον με οδηγό την αλαζονεία ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας με την έπαρσή του θεούς και ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου