Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΤΟΜΠΟΛΑ ! !


  Από τις «λίγες δεκάδες μέτρα» στα… λίγα βράχια, δεν είναι μακριά. Μερικά νατοϊκά «αμφισβητούμενα ύδατα» μόνο, πλούσια, αν μη τι άλλο, σε υποθαλάσσια κοιτάσματα.




Τόμπολα! Οι σύμμαχοι «καθάρισαν», η Τουρκία «συνετίστηκε» και ο πρωθυπουργός είναι «μέγας τιμονιέρης». Κοινώς τα «καταφέραμε». Συγκεκριμένα:

Καταφέραμε η Μέρκελ να δίνει διαβεβαιώσεις στον Ερντογάν – τι είδους αλήθεια; – για να κάνει, όπως όλα συνομολογούν, ένα βήμα πίσω.

Καταφέραμε ο Έλληνας πρωθυπουργός να είναι ενήμερος για τις διαβεβαιώσεις της Μέρκελ – επιμένουμε: τι είδους αλήθεια; – και να δίνει το πράσινο φως.

Καταφέραμε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, να αναφέρεται σε «διαφιλονικούμενα ύδατα» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ – του «διαβολικά καλού» και «πιστού» μας συμμάχου – να αναφέρεται, με τη σειρά του κι αυτό, σε έρευνα σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

Καταφέραμε να μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε νατοϊκό στρατόπεδο τις τελευταίες μέρες – αναρωτιόμαστε πώς θα έμοιαζε, αν οι ΗΠΑ δεν μιλούσαν για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Καταφέραμε να κάνουμε τα φασιστικά και εθνικιστικά «τσακάλια» να αρχίσουν ξανά να αλυχτάνε.

Καταφέραμε να φαντάζει η συνεκμετάλλευση ως ένα βασικό σενάριο πάνω στο τραπέζι.

Καταφέραμε να δώσουμε… δουλειά στα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» να πλασάρουν ψευδεπίγραφα διλήμματα του τύπου «Κανόνια ή συντάξεις;» (ενδεικτικά εδώ), σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον λαό και να τον πείσουν να δείξει ανοχή στην κυβέρνηση σε νέα ενδεχόμενα μέτρα.

Κυρίως, όμως, καταφέραμε να εισχωρήσουμε ακόμα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το Μάιο, που η Τουρκία αμφισβήτησε τα σύνορα της χώρα μας στον νότιο Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού… Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα». Από τις «λίγες δεκάδες μέτρα» στα… λίγα βράχια, δεν είναι μακριά. Μερικά νατοϊκά «αμφισβητούμενα ύδατα» μόνο, πλούσια, αν μη τι άλλο, σε υποθαλάσσια κοιτάσματα.

Υ.Γ: Την περίοδο 2016 – 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στην Τουρκία παρουσίασαν αύξηση 45%. (Επίσημα στοιχεία από το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο). Ξέρει μήπως κανείς να μας ενημερώσει πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις σταμάτησαν τις επενδύσεις τους τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα ως ένδειξη «πατριωτικής» συμπαράστασης; katiousa

Δεν υπάρχουν σχόλια: