Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ;


 Στις λεπτομέρειες μασκοφορεμένα τετράποδα, στις λεπτομέρειες...






Τώρα που ανασκουμπώνονται τα αστικά επιτελεία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, Αγκυρα και Αθήνα, μελετώντας περιθώρια για νέες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Κυπριακό κ.α., πιάνουν δουλειά και οι σύμβουλοι και τα ινστιτούτα τους με σκοπό να δρομολογήσουν τη «συνεκμετάλλευση» υπό την εποπτεία ΕΕ - ΝΑΤΟ ακόμα και πριν από οποιονδήποτε διάλογο ή συμφωνία.


Και επειδή η Γερμανία γυρεύει πρωταγωνιστικό ρόλο, η συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου (στη Γερμανία) Νέλε Ματς Λικ πρότεινε το εξής: «Μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, οι χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια προσωρινή λύση που θα προσφέρεται για κοινή οικονομική ανάπτυξη των διαφιλονικούμενων θαλάσσιων περιοχών, χωρίς αξιώσεις (στην παρούσα φάση) και χωρίς πρόβλεψη του σχήματος της μεταγενέστερης συμφωνίας... (Ετσι) μοιράζονται τα κέρδη μέχρι, ίσως, κάποια μέρα, συμφωνηθεί...».


Με αυτόν τον τρόπο - συνέχισε η ίδια, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε» - η κοινή αξιοποίηση αυτών των περιοχών μπορεί τελικά να αποτελέσει βάση για μόνιμη λύση.


Ποιο είναι το «ζουμί» τέτοιων συστάσεων; Ας προχωρήσουν οι μπίζνες, από τις οποίες έχουν αυξημένες προσδοκίες μονοπωλιακοί κολοσσοί που επενδύουν πολύμορφα στους συμβιβασμούς που «ψήνονται» στη γειτονιά μας. Και έτσι, ελπίζουν ότι θα στρωθεί καλύτερα το έδαφος για μονιμότερους γεωπολιτικούς συμβιβασμούς, κατά το πρότυπο π.χ. της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εντάσσονται σε ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, πολλαπλά επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: