Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΚΑΙ Η ΑΕΡΟΚΟΜΙΔΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


▸Γεμάτο τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα στη νησιωτική Ελλάδα, με ανοχύρωτες μονάδες υγείας και «ιδιωτικό» ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινάει με… τυμπανοκρουσίες η τουριστική περίοδος. 



Κατά την περίοδο της καραντίνας, οι κυβερνητικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες να χειροκροτήσουν τους γιατρούς, τους «ήρωες» που μάχονταν κατά του κορονοϊού. Υποσχέσεις, δεσμεύσεις, και ένας απέραντος σεβασμός απέναντι στους «ήρωες με τις μάσκες», αποτελούσαν το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού επιτελείου που είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19 στο λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Υγείας έφερε στη βουλή προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων με σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και διάθεση τους στην πολεμική αεροπορία.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, προβλέπει, ουσιαστικά, ότι το ΕΚΑΒ θα μισθώνει από ιδιώτες ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη για να μεταφέρουν ασθενείς από τα νησιά. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση στρέφεται στην… ιδιωτική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των αεροδιακομιδών, αντί να ψάξει να βρει μόνιμες λύσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την επίλυση του προβλήματος.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται στη «σύναψη συμβάσεων χρήσης αεροσκαφών για τη διενέργεια αεροδιακομιδών ασθενών από το ΕΚΑΒ», για χρονικό διάστημα μέχρι 30/9/2020, το οποίο παραδίδει έστω και προσωρινά τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τα νησιά, αυτό για ακόμη μία φορά παρουσιάζει ελλείψεις, με τη νησιωτική χώρα να είναι παντελώς αθωράκιστη εν μέσω πανδημίας και ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος και αναμένεται η άφιξη εκατομμυρίων τουριστών. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ενώ συγκριτικά με το 2019 το σύστημα διαθέτει 2.000 λιγότερους υγειονομικούς, λόγω μη ανανέωσης συμβάσεων επικουρικού προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων.

Στην πλειονότητά τους τα νοσοκομεία των νησιών λειτουργούν υποστελεχωμένα, παρουσιάζοντας ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά σε ΜΕΘ, μηχανήματα, ασθενοφόρα και εργαστήρια. Για παράδειγμα, στο νησί της Πάρου που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, οι βασικές ελλείψεις εντοπίζονται στο ιατρικό προσωπικό διότι δεν υπάρχουν κάποιες ειδικότητες, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά χωρίς μικροβιολόγο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπαρκών υποδομών αποτελεί και η Λήμνος καθώς σε ανάρτησή του στο twitter, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή το νησί διαθέτει 10 κλίνες δεσμευμένες για COVID-19 σε δύο κοινούς θαλάμους ενώ υπάρχουν μόνο τέσσερις φορητοί αναπνευστήρες σε όλο το νοσοκομείο που διαθέτει συνολικά 80 κλίνες όλες-όλες.

Κάθε άλλο παρά ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών όπως είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κάλυψη όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων με μόνιμους επιμελητές.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες που σχετίζονται με προβλήματα που έχουν προκύψει στην αποπληρωμή των γιατρών. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προβλήματα στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών για τους επικουρικούς γιατρούς που προσλήφθηκαν από Μάρτιο και μετά διότι η μισθοδοσία τους είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα ΠΔΕ-ΕΣΠΑ και τα λεφτά δεν φτάνουν. Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν και οι καταγγελίες από το Λαϊκό Νοσοκομείο καθώς εκεί το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό πληροφορήθηκε πως η καταβολή του μισθού θα πραγματοποιηθεί μετά τις 27 Ιουνίου, αν και η αρχική δέσμευση ήταν για τις 10 Ιουνίου.

 Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με σημαντική καθυστέρηση πληρωμών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε και η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία δεν έδινε ούτε εξηγήσεις ούτε απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα του προσωπικού.

Παρά λοιπόν τα αρχικά χειροκροτήματα, οι αρμόδιες αρχές φαίνεται να μην έχουν δώσει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι όταν λήξουν οι συμβάσεις τους ενώ σε αρκετά νοσοκομεία δεν εξασφαλίζεται καν η έγκαιρη πληρωμή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: