Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Στην Κύπρο οι Κοινότητες είναι δύο Υποχρέωση της Κυπριακής κυβέρνησης είναι να διανείμει δίκαια τον πλούτο.. Περί της καταδικαστέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εισβολής και κατοχής ούτε λέξη. Περί των εποίκων ούτε κουβέντα λες και κρατά μυστικά και ντοκουμέντα.. 



Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί μία «δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων» και «να προσέλθει σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος στην Ανατ. Μεσόγειο», διαμήνυσε για άλλη μια φορά η Τουρκία, αυτή τη φορά διά στόματος Φουάτ Οκτάι, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κατά την ανακοίνωση «πακέτου βοήθειας» προς το ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέδειξε ξανά τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης για τη συμμετοχή της στις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες που «ψήνονται», τις οποίες βέβαια καθορίζει πρώτα απ' όλα η προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την αναχαίτιση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας. Σε αυτή τη βάση εξετάζονται και τα περιθώρια συνεργασίας των δύο πλευρών στην Κύπρο, ακόμα και χωρίς οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, μέσα από σχήματα «αξιοποίησης» των υδρογονανθράκων που - σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων - καλοβλέπουν και οι ΗΠΑ.

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι «λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική ισότητα μεταξύ των μερών στο νησί» και ότι «έχοντας πίστη στην εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να αποδοθούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ισότητα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας». Πρόσθεσε πως η Τουρκία «ως μητέρα - πατρίδα και ως εγγυήτρια χώρα» θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να «ατενίζουν το μέλλον με ασφάλεια» οι Τουρκοκύπριοι και ότι «όσοι σκέφτονται διαφορετικά, είναι καταδικασμένοι να απογοητεύονται πάντα».

Το πακέτο προς το ψευδοκράτος είναι ύψους 2,289 δισ. τουρκικών λιρών (320 εκατ. ευρώ) και θα δοθεί «υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων», όπως ανακοίνωσε ο Οκτάι κατά την υπογραφή της «Συμφωνίας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας 2020», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη οικονομία» στα Κατεχόμενα.

Να σημειωθεί ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος επιταχύνουν και τους σχεδιασμούς για την «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου, με το βλέμμα στραμμένο σε ευρύτερους μονοπωλιακούς σχεδιασμούς για την Κύπρο. Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν πρόσφατα ότι στις 15/5 το «υπουργείο Εξωτερικών» και το Τμήμα Μηχανολογίας του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» (DAU - στα Κατεχόμενα) υπέγραψαν «πρωτόκολλο» για εργασίες καταγραφής στην Αμμόχωστο. Αυτό προβλέπει τη διενέργεια ελέγχου για να εκτιμηθεί η σεισμική ικανότητα όλων των κτιρίων που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή. Θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη είχε γίνει στα Κατεχόμενα σύσκεψη, με τη συμμετοχή και υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, για την «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου, ενώ όπως διέρρευσε μετά άρχισαν να βολιδοσκοπούνται και διαθέσεις Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τουρκική ειδησεογραφική σελίδα Τ24, ο Ρ. Τ. Ερντογάν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο ο Τούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να διορίσει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Βουλής Μπ. Γιλντιρίμ και τον νυν υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού ως αντιπροέδρους, αλλά και να αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Μ. Τσαβούσογλου με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Μπ. Αλ Μπαϊράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: