Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΗΠΑ: ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ


 Σκοτεινό το πρωινό της επόμενης μέρας του κορωναϊού.. Εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν την επαφή τους με τη δουλειά.. Φίμωτρο όμως θα φορούν.. Και ωτασπίδες για να μην ακούνε ούτε οι ίδιοι τις κραυγές απελπισίας τους..



Σαρωτικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης για τα λαϊκά νοικοκυριά και στις ΗΠΑ, όπου από τα μέσα Μάρτη μέχρι πριν λίγες μέρες καταγράφηκαν πάνω από 40.000.000 άνεργοι. Μόνο την τελευταία βδομάδα προστέθηκαν άλλοι 2.123.000 Αμερικανοί στους επίσημους καταλόγους ανέργων.

Ο συνολικός αριθμός τους αφορά πλέον έναν στους τέσσερις Αμερικανούς. Φαίνεται επίσης πως μολονότι οι περισσότεροι απ' αυτούς είχαν απολυθεί βδομάδες πριν, το αίτημά τους για επίδομα ανεργίας καταχωρήθηκε μόλις τώρα από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες των Πολιτειών όπου διαμένουν. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000.000 άνεργοι δεν έχουν πάρει ακόμα επίδομα ανεργίας, παρότι βρίσκονται χωρίς δουλειά εδώ και 10 βδομάδες...

Τα παραπάνω στοιχεία φουντώνουν τις προβλέψεις ειδικών στις ΗΠΑ ότι η ανεργία είναι πιθανό να «σκαρφαλώσει» μέχρι και στο 20% μέσα στον Ιούνη. Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Τραμπ παραδέχτηκε πως δεν θα ανακοινώσει το καλοκαίρι την πρόβλεψή της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το Φλεβάρη, προτού η πανδημία πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, προέβλεπε ανεργία γύρω στο 3% και ανάπτυξη γύρω στο 3,5% έως το τέλος του 2021. Οι προβλέψεις αυτές ανατρέπονται βέβαια από τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής «Boeing» απέλυσε άλλους 6.770 εργαζόμενους από εργοστάσια στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης, ενώ και στη Βρετανία η «Easyjet» απέλυσε 5.000 εργαζόμενους, περίπου το 1/3 του προσωπικού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: