Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


 Ένας διαδηλωτής νεκρός κι ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε στον λαιμό ενώ πέντε πολιτείες φλέγονται κατα κυριολεξία και όχι μόνον από την οργή



Έκρυθμη είναι η κατάσταση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε στο λαιμό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην πόλη Τζάκσονβιλ των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το CNN την Κυριακή, επικαλούμενο τοπικό σερίφη. Σύμφωνα με τον σερίφη του Τζάκσονβιλ, Μάικ Ουίλιαμς, ο αξιωματικός «μαχαιρώθηκε στο λαιμό και βρίσκεται στο νοσοκομείο».

Ο Ουίλιαμς πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και τούβλα σε άλλους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αργά το Σάββατο ενώ πολλά άτομα συνελήφθησαν. Διαδηλώσεις για το θάνατο του Φλόιντ

Φλέγεται η Μινεάπολη:

Οι μεγαλύτερες ταραχές που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία Ο δήμαρχος του Τζάκσονβιλ, Λένυ Κάρυ, με τη σειρά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαμαρτυρία ξεκίνησε αρχικά ως μια ειρηνική διαδήλωση με περίπου 1.200 άτομα, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε βίαιη κινητοποίηση. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την πόλη μας να καεί συθέμελα», υποστήριξε ο Κάρι όπως αναφέρει το CNN. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Τζάκσονβιλ, δεν έχει ακόμη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, σε αντίθεση με άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και απαγόρευση κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως όλο και περισσότεροι οι δήμαρχοι και κυβερνήτες κατέφυγαν τις τελευταίες ημέρες στη λύση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με κάποιους να καλούν την Εθνοφρουρά. Το βράδυ του Σαββάτου συνεχίστηκαν τα επεισόδια σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με εμπρησμούς καταστημάτων και περιπολικών, σπασμένες βιτρίνες και τραυματισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για δυσανάλογα σκληρή απάντηση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Τρεις αστυνομικοί πάνω στο Φλόιντ

 Τζορτζ Φλόιντ:

Δύο νεκροί σε Ντιτρόιτ και Όκλαντ - Νέο βίντεο από τη δολοφονία Σε μια νέα εξέλιξη, οι αστυνομικές αρχές κατέφυγαν σε δακρυγόνα, ακόμη και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σε περιοχές όπου είχαν τεθεί απαγορεύσεις όπως η Ατλάντα, το Σικάγο, το Λούισβιλ, το Ντένβερ, το Μαϊάμι και το Μιλγουόκι.

Τραμπ: Σοβαρή τραγωδία η απώλεια του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χτες στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας πως «η κυβέρνησή του θα αντιστέκεται πάντα στη βία» και, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «σοβαρή» την απώλεια του Αφροαμερικανού. Ο Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο © AP PHOTO / PATRICK SEMANSKY Τραμπ σε διαδηλωτές: Αν παραβιάζατε τον Λευκό Οίκο, θα σας περίμεναν σκυλιά και όπλα

«Η κυβέρνησή μου θα αντιστέκεται πάντα στη βία, στο χάος και στην αναταραχή. Θα σταθούμε με την οικογένεια του Τζόρτζ Φλόιντ, με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και με κάθε νομοταγή πολίτη που θέλει αξιοπρέπεια, ευγένεια, ασφάλεια και προστασία».

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για να λεηλατήσουν και να ληστέψουν, ατιμάζοντας έτσι τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Σχετικά με τον θάνατο του Φλόιντ, ο Τραμπ δήλωσε: «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης ήταν μια σοβαρή τραγωδία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί. Έχει γεμίσει τους Αμερικανούς σε όλη τη χώρα με τρόμο, θυμό και θλίψη. Αυτό που βλέπουμε τώρα στους δρόμους των πόλεών μας, δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη ή την ειρήνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: