Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ


Στο δρόμο τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους από το λουκέτο της Νισάν στη Βαρκελώνη. Πάρτε μάσκες θα σας χρειαστούν αφού έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν θα βάζετε στο στόμα σας.. Τα γράφαμε από τη πρώτη στιγμή αλλά έχει άδικο όποιος έχει δίκιο νωρίς.




Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» αποφάσισε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη, κάτι που θα προκαλέσει την απώλεια τουλάχιστον 3.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου σχεδίου αναδιάρθρωσής της, που επιταχύνεται μετά την πανδημία και την καταλυτική επίδρασή της στην παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν οι τρεις εγκαταστάσεις που κατέχει ο όμιλος στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται σχεδόν 3.000 άτομα. Ακόμα 13.000 «έμμεσες» θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν (έως και 20.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα). Οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια που πληρώνουν την κρίση, με τον ίδιο τρόπο που πλήρωσαν την πανδημία με χιλιάδες θύματα στη χώρα τους.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της εταιρείας, χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν στις πύλες του εργοστασίου και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το σχέδιο που πετάει στο δρόμο τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Εξάλλου από τις 4 Μάη βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, διότι η παραγωγή βρίσκεται σταθερά σε πτώση.

Η «Nissan» αιτιολόγησε το κλείσιμο στο πλαίσιο ενός σχεδίου μείωσης της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας έως το 2023 κατά 20% και μείωσης του κόστους κατά 15% την ίδια περίοδο (περίπου 2,6 δισ. ευρώ).

Στα τέλη Γενάρη ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μετά από συνάντηση με την ηγεσία της συμμαχίας «Renault - Nissan - Mitsubishi» στο παγκόσμιο φόρουμ του Νταβός είχε διαβεβαιώσει ότι «εξασφάλισε την απασχόληση στο καταλανικό εργοστάσιο». Χτες κάλεσε την ιαπωνική εταιρεία «να το ξανασκεφτεί», λέγοντας πως το κλείσιμο θα της κοστίσει πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: