Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 Ας είναι τουλάχιστον μαζική μαχητική και απειλητική διαμαρτυρία κατά ενός καθεστώτος που χρόνια τώρα λεηλατεί τις ζωές μας..


Βδομάδα συνολικής κινητοποίησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι η επόμενη, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που φέτος θα έχουν ιδιαίτερη μορφή, που θα εξασφαλίζει και την μαζική συμμετοχή και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.


Στις 28 Απρίλη η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει νέα μέρα αγώνα για τη δημόσια υγεία, ενώ και πολλά σωματεία και συνδικάτα –με την υποστήριξη του ταξικού ρεύματος και του ΠΑΜΕ– προετοιμάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα εργατικά αιτήματα. Επίσης, αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στην προκλητική κατάθεση υπεραντιδραστικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καραντίνας.

Πρόκειται για μια «παράξενη Πρωτομαγιά», εντός μιας περιόδου με μέτρα αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων, αν και στη φάση χαλάρωσής τους. Ειδικά φέτος, όμως, οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και γενικά η παρέμβαση του ταξικού εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής-κομμουνιστικής Αριστεράς αναδεικνύονται ως εξαιρετικά αναγκαίες. Καταρχάς, για την καταδίκη του άρρωστου καπιταλιστικού συστήματος και τη διεκδίκηση μιας ζωής χωρίς εκμετάλλευση, με ελευθερία και δημιουργία. Δεύτερο, για την απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ που στοχεύει στο να φορτωθούν ξανά τα βάρη της νέας μεγάλης κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Απεναντίας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα οφείλει να παλέψει για να πληρώσει το κεφάλαιο, για να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα και ρυθμίσεις, ενάντια σε απολύσεις, περικοπές και εργασία-λάστιχο, για ισχυρή δημόσια υγεία και γενικά δημόσια αγαθά. Τρίτο, για να διεκδικήσουν με ταξική περηφάνια οι «αόρατοι» παραγωγοί του πλούτου και στυλοβάτες της κοινωνίας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Για να ελέγξουν τους όρους της επιστροφής στην εργασία ή της συνέχισης στη νέα φάση, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα για να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους.

Πανελλαδική κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ για τη δημόσια υγεία στις 28/4, μέρα δράσης πολλών εργατικών σωματείων

Η φετινή 1η Μάη αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο βήμα για τη συσπείρωση και την «επιθεώρηση» δυνάμεων του μαχόμενου εργατικού κινήματος, πριν από την επόμενη φάση οξύτατης ταξικής πάλης.

Η διαφορά των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων από άλλες πετυχημένες κινήσεις (όπως στις 14/4) είναι πως θα είναι μαζικές και όχι με αντιπροσωπείες. Τα ταξικά σωματεία και η αντικαπιταλιστική Αριστερά απευθύνουν κάλεσμα μαζικής και όχι συμβολικής συμμετοχής! Θα ληφθούν, βεβαίως, όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, με τήρηση αποστάσεων και μέτρα ατομικής προστασίας.

Ήδη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ, και συμμετοχή –είτε με αποφάσεις είτε ως παρατηρητές– αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων, αποφασίστηκε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30 π.μ., η οποία θα ξεδιπλωθεί στη Σταδίου και θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα. Αποφασίστηκε, επίσης, πέρα από τα συνολικά ζητήματα της Πρωτομαγιάς, να αναδειχθούν ιδιαίτερα ο αγώνας των εκπαιδευτικών, των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των απολυμένων της Υπηρεσίας Ασύλου και με δημιουργία απεργιακού ταμείου.


Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη μέρα δράσης στις 7/4, η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Απρίλη, με παραστάσεις στις διοικήσεις και συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες και στα προαύλια νοσοκομείων και ΚΥ. Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων, πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μέτρα και μέσα προστασίας, ένταξη στα BAE. Το μεσημέρι θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.
Γιάννης Ελαφρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: