Πακτωλός στους ομίλους νέα μνημόνια για τον λαό.. Θυμηθείτε Υπό το άλλοθι της σύγχρονης ευγονικής πόσοι θάνατοι θα προκληθούν όχι από την ασθένεια αλλά από την πανδημία της οικονομικής καταστροφής
Τα νέα μέτρα για την
προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και για τον Απρίλη
ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Εργασίας, Γ. Βρούτσης,
καλώντας την ίδια ώρα εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τα
λαϊκά στρώματα να βάλουν πλάτη, όπως και να δεχτούν την ολομέτωπη
αντεργατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρόσχημα την
αντιμετώπιση της πανδημίας (βλέπε και σχετικό θέμα).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις εστίασαν στους παρακάτω άξονες:-- Επεκτείνονται οι ενισχύσεις συνολικά στις 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν το 86% των Κωδικών Ασκησης Δραστηριότητας και το 76% των νομικών προσώπων. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Την ίδια ώρα, στις επιχειρήσεις που είναι σε θέση να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές παρέχεται έκπτωση φόρου 25%, που φυσικά σε αυτές τις συνθήκες αφορά κατά βάση τις ισχυρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το φόντο, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς.
-- Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα «μη απολύσεων», αφού πρώτα βέβαια η κυβέρνηση έβαλε πλάτη για πάνω από 100.000 απολύσεις τις πρώτες μέρες του Μάρτη κι έδωσε τη δυνατότητα για κάθε είδους αντεργατικές διευκολύνσεις στους ομίλους. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Ουσιαστικά πρόκειται για νέες κρατικές επιδοτήσεις, με κύριο (αν όχι μοναδικό αποδέκτη) ισχυρές επιχειρήσεις.
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχει και συνέχεια καθώς στο ύψος του δημοσιονομικού πακέτου υπολογίζονται και οι αναβολές στην πληρωμή φόρων και εισφορών που θα καταβληθούν στη διάρκεια του 2020.
-- Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της να εξαιρέσει από το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ τους 6 κλάδους των επιστημόνων. Αντ' αυτού θα τους δώσει την αποζημίωση των 600 ευρώ αφού πρώτα τους υποχρεώνει να συμμετάσχουν σε προγράμματα τηλεκατάρτισης και αυτό σε δύο δόσεις (από 15/4 έως 30/4). Για να χρυσώσει το χάπι της εξαίρεσης, τους υπόσχεται ότι μπορεί να πάρουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, από το Μάη, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα συνεχιστεί..!
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τα όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα περί - γενικά και αόριστα - «διευκολύνσεων» των νοικοκυριών που έχουν ενήμερα δάνεια προς τις τράπεζες, για την καταβολή των δόσεών τους, κι ενώ επισήμως ακόμη παραμένει σε ισχύ η απόφαση για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Προανήγγειλε δε μέτρα στήριξης και προς τον πρωτογενή τομέα τα οποία, όπως είπε, θα έχουν αρχικό ύψος 150 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός. Οι σχετικές πιστώσεις φτάνουν τα 5,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα: Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ., οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα 1,4 δισ.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, ενώ το συνολικό πακέτο (μαζί με δημόσια Υγεία, ρευστότητα σε επιχειρήσεις, έκτακτη ενίσχυση σε εργαζομένους κ.ά.) εκτιμάται σε 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν την «ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων», που με τη σειρά τους επίσης προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου