Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


 ..ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ-- ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ..



Μα τι λέτε; Είναι σαν να βάζετε τον Μητσοτάκη ν ακούσει την τρίτη διεθνή ή να παρακολουθήσει κινέζικη όπερα..



Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα Επείγοντα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για να καταγγείλουν τις σημαντικές ελλείψεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που η εξάπλωση του κορονοϊού περνάει σε νέα φάση και οι ανάγκες μεγαλώνουν.


Την αγωνιστική πρωτοβουλία πήραν το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καθώς και η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευμένων Γιατρών. Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επόμενες μέρες, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο των κρουσμάτων, αλλά και των αναγκών για τους χρονίως πάσχοντες, που θα χρειαστούν άμεση υποστήριξη στα δημόσια νοσοκομεία.


Οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση όλων στις διεκδικήσεις τους και καλούν το λαό να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και κόστος, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση τα νοσοκομεία.

Απαιτούν από την κυβέρνηση ακόμα και την ύστατη ώρα να δοθούν ουσιαστικές λύσεις με την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ, να εξασφαλιστούν στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας κ.τ.λ.

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει 70 κρεβάτια ΜΕΘ μόνο για κορονοϊό, την ώρα που παραμένουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», γιατρός και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Οπως είπε, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 50 γιατρών και 200-250 νοσηλευτών, την ώρα που οι προσλήψεις που διαφήμισε η κυβέρνηση είναι ελάχιστες.

Ζήτησε επίσης την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, στολές προστασίας.

Εθεσε επίσης ζήτημα επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται στην κορύφωση, αλλά και την πραγματοποίηση σε ευρεία κλίμακα του τεστ στους υγειονομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες της Υγείας.


Από πλευράς των υπόλοιπων εργαζομένων (τραπεζοκόμοι - μάγειρες) καταγγέλθηκε το γεγονός πως βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, αφού το υπουργείο αναλώνεται σε τροπολογίες χωρίς να δίνει τα λεφτά στον εργολάβο για να τους πληρώσει. Τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ εστίασαν και στο θολό εργασιακό τους μέλλον. Οπως είπαν, παρά τις υποσχέσεις για παράταση των συμβάσεων ενός χρόνου, πλέον ειδοποιήθηκαν πως πρέπει στις αρχές Απρίλη να υπογράψουν νέες για μόλις έξι μήνες.

Κείμενο υπογραφών
 
 
Στο μεταξύ, στη συλλογή υπογραφών προχωράει το Σωματείο στον «Ευαγγελισμό», σε κείμενο - καταγγελία, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων, στο κείμενο που υπογράφουν ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι, αναφέρεται:


«Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το νοσοκομείο μας, που καλείται να υποδεχθεί ως νοσοκομείο αναφοράς μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (...) Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών μας όσο και την ασφάλεια τη δική μας, ως εργαζόμενοι σε χώρους με υψηλό ποσοστό έκθεσης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την οδηγία για τους εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να συνεχίζουν να εργάζονται και να υποβάλλονται σε έλεγχο μόνο εάν παρουσιάσουν πυρετό, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 13/3/20.

Ακόμη και τα μέσα ατομικής προστασίας τα βλέπουμε "με το σταγονόμετρο". Καλούμαστε να βγάλουμε 12 ή και παραπάνω ώρες, τόσο στο ΤΕΠ όσο και στα Τμήματα, με τον ίδιο εξοπλισμό. Στις βάρδιες επικρατεί "τρόμος" μήπως σκιστεί η μάσκα ή η προστατευτική στολή, καθώς κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα βρούμε άλλη».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, εντός και εκτός νοσοκομείου, «που προσπαθούν να μας καθησυχάσουν για "επάρκεια" ή και "αφθονία" υλικών και προσωπικού, ή ακόμα και να παρουσιάσουν τις επιλογές της κυβέρνησης αυτής και των προηγούμενων ως οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων». Τέλος, προβάλλουν τα αιτήματά τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του νοσοκομείου, στη μάχη για την υγεία του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: