Σα μαύρη λαδιά εξαπλώνονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης των πολιτών υπό το άλλοθι της πανδημίας
Τον τρόπο που οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία για την επιτήρηση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού παρουσιάζουν δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, δίνοντας μια ανατριχιαστική εικόνα για τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να αναπτύσσουν γιγαντιαία δίκτυα παρακολούθησης και φακελώματος του λαού, έτοιμα για κάθε χρήση, σε έκτακτες και σε «κανονικές» συνθήκες.
Ενδεικτικά, στη Γερμανία, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η «Deutsche Telekom» ενημερώνει τις αρχές για το κατά πόσο τηρούνται οι περιορισμοί εκεί που έχουν κλείσει σχολεία και καταστήματα, παρακολουθώντας τις κινήσεις των κατόχων «έξυπνων» τηλεφώνων. Στην Ιταλία, επίσης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν στις αρχές συγκεντρωτικά στοιχεία για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να ελεγχθεί το κατά πόσο οι κάτοικοι συμμορφώνονται με τις εντολές για παραμονή στο σπίτι.
Στην Αυστρία η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοιράζεται τα δεδομένα με το κράτος μέσω μιας εφαρμογής ανάλυσης κίνησης που αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει!
Στην Πολωνία φτιάχτηκε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία απαιτεί από άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα να βγάζουν τους εαυτούς τους φωτογραφίες (selfies) με ανοιχτή την υπηρεσία εντοπισμού της συσκευής (GPS). Εάν οι χρήστες δεν απαντήσουν μέσα σε 20 λεπτά, ειδοποιείται η αστυνομία. Σύμφωνα με το «Business Insider», η κυβέρνηση δημιουργεί αυτόματα λογαριασμούς για ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.
Στο Ισραήλ, με απόφαση του πρωθυπουργού στις 17 Μάρτη, η υπηρεσία ασφάλειας δεν θα χρειάζεται πλέον δικαστική απόφαση για να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο ενός ατόμου. Σε διάγγελμά του, ο ίδιος ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ασφαλείας «αδιάκριτα»: «Θα πάρουμε μέτρα που προηγουμένως είχαμε πάρει μόνο εναντίον των τρομοκρατών. Κάποια από αυτά θα είναι αδιάκριτα και θα παραβιάσουν την ιδιωτικότητα», είπε.
Σύμφωνα εξάλλου με την αγγλόφωνη έκδοση της πακιστανικής εφημερίδας «Dawn», αρκετοί κάτοικοι του Πακιστάν έλαβαν πρόσφατα μήνυμα το οποίο τους ενημέρωνε ότι τις τελευταίες 14 μέρες ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού (!) και ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Η «παρατήρηση» αυτή έγινε φυσικά μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.
Οσο κι αν οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι καταγραφές σέβονται τους νόμους ιδιωτικότητας και δεν αποτελούν εξατομικευμένη και προσωποποιημένη παρακολούθηση, το σίγουρο είναι ότι οι δυνατότητες τέτοιων μηχανισμών είναι ανεξάντλητες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της πληροφορίας που καταλήγει στις κρατικές αρχές στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών».
Οι μέθοδοι και τα εργαλεία παρακολούθησης και καταγραφής, που δοκιμάζονται και εφαρμόζονται μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οπως έχει δείξει η πείρα, τέτοιοι μηχανισμοί στρέφονται τελικά ενάντια στο λαό και το κίνημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου