Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑ-ΙΟΣ ...


Ωρολογιακές βόμβες τα χημικά εργοστάσια της Γαλλίας που ο Μακρόν κρατά ανοιχτά με μειωμένο προσωπικό για την οικονομική ασφάλεια της χώρας.. Και για την ασφάλεια του λαού; Ω ναι, το ζιγκολό στέλνει στρατό να επιβάλλει την απαγόρευση των μετακινήσεων

 
Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία πολλαπλασιάζουν οι μεγαλοβιομήχανοι και στη Γαλλία, όπως δείχνει η κατάσταση στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας (διυλιστήρια κ.τ.λ.). Αξιοποιώντας και το σινιάλο της κυβέρνησης Μακρόν για νέα αντεργατική επίθεση (βλέπε μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνοντας τη δυνατότητα για αλλαγές συμβάσεων ή μειώσεις εργαζομένων κ.τ.λ., στο όνομα της «στήριξης της οικονομίας») μετατρέπουν τεράστια εργοστάσια με χιλιάδες προσωπικού σε «ωρολογιακές βόμβες».
 
Εκτός από την απουσία μέτρων προφύλαξης των εργαζομένων, πολλοί βιομήχανοι - επικαλούμενοι αβεβαιότητα στην αγορά και πτώση παραγγελιών - όχι απλά επιμένουν να λειτουργούν τεράστιες μονάδες παραγωγής με εκατοντάδες και χιλιάδες προσωπικού αλλά από πάνω αξιοποιούν και τις νέες ρυθμίσεις για μειώσεις προσωπικού (π.χ. το καθεστώς της «τεχνητής ανεργίας» στο πλαίσιο του οποίου οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται με ένα μόνο μέρος του κανονικού τους μισθού με κάλυψη απ' τα κρατικά ταμεία, δηλαδή των φορολογουμένων). Αυτό όμως απειλεί πολλαπλά τη δημόσια υγεία, με δεδομένο ότι πρόκειται για βιομηχανικές μονάδες των οποίων η λειτουργία - εξαιτίας του αντικειμένου τους - απαιτεί τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC CGT) καταγγέλλει σε ανοιχτή επιστολή της ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ανατροφοδοτούν την επιθετικότητα των μεγαλοβιομηχάνων που επιμένουν να κρατούν ανοιχτά μεγάλα εργοστάσια και τονίζει:

«Την ώρα που ο περιορισμός (των μετακινήσεων) παραμένει αναγκαίος, τα εργοστάσια ειδικά στη χημική βιομηχανία λειτουργούν, ορισμένα στο φουλ (αλλά) με μειωμένο προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, αλλά και όλον τον πληθυσμό...». Και συνεχίζει: «Πώς ζητάμε από τον πληθυσμό από τη μια πλευρά να μη βγαίνει και από την άλλη τον στέλνουμε στη δουλειά με μόνο επιχείρημα την οικονομική ασφάλεια της εταιρείας; Τι θα γίνει με την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους;».

Επισημαίνει δε ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός σχετικά με την επικινδυνότητα των εργοστασίων αυτών που ανήκουν στην κατηγορία SEVESO (σ.σ. βιομηχανίες με ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για τις οποίες προβλέπονται ειδικοί κανόνες ασφάλειας), που μάλιστα συχνά ήδη αξιολογούνται ότι λειτουργούν στο (ανώτατο προβλεπόμενο) όριο, όπως και σχετικά με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος, αφού το προσωπικό είναι εξαντλημένο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το κράτος και οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η FNIC ζητά να σταματήσει η λειτουργία όλων των βιομηχανιών που δεν είναι απαραίτητες την παρούσα περίοδο για τη χώρα, αλλά και να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος βιομηχανικών ατυχημάτων, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη δημόσια υγεία και ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο».

«Ανθεκτικότητα» με στρατό ανακοίνωσε ο Μακρόν
 
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε προχτές την έναρξη μιας ακόμα επιχείρησης, με τη συμβολή του στρατού αυτήν τη φορά, με τον κωδικό «Resilience» («Ανθεκτικότητα»). Η επιχείρηση «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία». Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η Γαλλία θα αναπτύξει ελικοπτεροφόρα κοντά σε υπερπόντιες κτήσεις της (π.χ. στο νότιο Ινδικό Ωκεανό). Πάντως, ειδικευμένα και έμπειρα τμήματα εργαζομένων (όπως π.χ. οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα) εξακολουθούν να μην αξιοποιούνται για υπηρεσίες πολύτιμες για τον πληθυσμό, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: