Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΥΡΗ ΖΩΗ



 Έρχεται μπόρα έρχεται καταιγίδα ...ανάπτυξης






Περίσσεψαν τη βδομάδα που πέρασε τα πανηγύρια της κυβέρνησης με αφορμή την «επιτυχή» έκβαση του νέου δανείου που άντλησε το υπουργείο Οικονομικών από τα «κοράκια» της διεθνούς χρηματαγοράς.

Τα «χαρμόσυνα» νέα για τους επιχειρηματικούς ομίλους σηματοδοτούν για το λαό συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο διηνεκές, αφού εγγύηση για την «ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών» είναι ακριβώς η «εμπέδωση» και κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε βάθος χρόνου.

Αυτές αποτελούν και την εγγυητική επιστολή στα παζάρια της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά, προκειμένου να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κι ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το προσεχές διάστημα την επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» καταπώς προβλέπεται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με την ΕΕ.
 
Οι «προκλήσεις» των ομίλων...

«Η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση το έχει καταλάβει», υπογράμμισε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Κρις Αλεν, μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο του «Fitch» στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβραβεύοντας την κυβέρνηση για την «προσήλωση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» αλλά και για την πρόσφατη «αναβάθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους από τον οίκο «Fitch», έδειξε στην κατεύθυνση της παραπέρα κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταξύ άλλων, οι «προκλήσεις» της επόμενης περιόδου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούν:

-- Το μεγάλο επενδυτικό κενό, που «είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί με εγχώρια χρηματοδότηση», συνεπώς η χώρα «πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις», στόχος που προϋποθέτει την παραπέρα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και των υπόλοιπων αναδιαρθρώσεων.

-- Το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων, «που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και φρενάρει την αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης», δηλαδή τη φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση προς τις ισχυρές επιχειρήσεις.

-- Την «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφορούν στη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση, απέχουν ακόμη δύο βαθμίδες προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ.

-- Τις χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την τόνωση των επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος άξονας σχετίζεται με τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου και βέβαια με την ολόπλευρη εφαρμογή του «αναπτυξιακού» πολυνόμου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του διευθυντή αξιολογήσεων του οίκου «Fitch» για τις τράπεζες. Οπως είπε, η «αξιολόγηση» των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα από την πιστοληπτική «αξιολόγηση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ωστόσο, «οι προοπτικές είναι θετικές», γιατί αναμένεται σημαντική και ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων, με τους χιλιάδες δηλαδή πλειστηριασμούς που βρίσκονται στα σκαριά.
 
 
...βάζουν σε πορεία «αναβάθμισης» την αντιλαϊκή πολιτική


Από την πλευρά του ο «Fitch» προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά 1 βαθμίδα, παίρνοντας υπόψη πως το 2019 αποτελεί το 4ο στη σειρά έτος κατά το οποίο καταγράφεται υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ακόμη πως «η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση του ΑΕΠ καθώς και τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση έναντι των στόχων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», όλα με βάση τους στόχους του κεφαλαίου που τσακίζουν τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «κατά το τρέχον έτος υλοποιείται οριζόντια επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων, σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους αυτών φορείς της γενικής κυβέρνησης». Ουσιαστικά πρόκειται για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων που ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, σχετικά με την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας» των δαπανών και τη μονιμοποίηση των περικοπών όσο και τις δυνατότητες των φορέων «για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας».

Σε ομιλία του σε ημερίδα για τη «δημοσιονομική πολιτική» ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι από την επισκόπηση θα εντοπιστούν «περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες», δηλαδή οι νέες περικοπές και τα αντιλαϊκά «ισοδύναμα» μέτρα προκειμένου, πρώτα και κύρια, να καλυφθούν οι φοροελαφρύνσεις και οι άλλες παρεμβάσεις στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021 - 2024, που θα κατατεθεί το Μάη στη Βουλή, θα περιλαμβάνει «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το αίτημα προς την ΕΕ για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο.

Το «κελεπούρι» των χρηματαγορών
 
Με αυτά ως βάση, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την περασμένη Τρίτη στην έκδοση νέου κρατικού δανείου 15ετούς διάρκειας. Οι προσφορές που υπέβαλαν 378 «επενδυτές» (εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, αμοιβαία κεφάλαια, τράπεζες κ.ά.) - κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα τους από το εξωτερικό - έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 18,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ετήσιου ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό δείχνει παράλληλα και το μέγεθος των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν και βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση κερδοφόρων πεδίων και ευκαιριών. Από το σύνολο των προσφορών έγιναν αποδεκτές 2,5 δισ. με μέσο επιτόκιο στο 1,91%.

Το συγκεκριμένο 15ετές ομόλογο λήγει το 2035, 3 χρόνια μετά την προβλεπόμενη σχετική προστασία του ελληνικού κρατικού χρέους (2032), όπως αυτή προβλέπεται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με βάση και την επιμήκυνση των αποπληρωμών.

Την ίδια ώρα, δείχνοντας το «βάθος» χρόνου στο οποίο εκτείνεται η «μεταμνημονιακή» αντιλαϊκή καταιγίδα, οι «επεξεργασίες» σε επίπεδο Γιούρογκρουπ προβάλλουν ότι η προγραμματισμένη αποπληρωμή των δανείων προς την Ευρωζώνη ξεπερνά και το έτος 2060, ενώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την περίοδο 2023 - 2060 προδικάζεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.

Πηγή Ριζοσπάστης
Α. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: