Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Κλειστός εδώ και σαράντα μέρες ... Βαρειές οι συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους κατοίκους.. Προτεκτοράτο δεν γεννιέσαι Γίνεσαι.. Αφού επιτρέψεις να σου καταστρέψουν την παραγωγή



Την άμεση επαναλειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης στη Φλώρινα απαιτεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ.

Ο συγκεκριμένος σταθμός βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και ένα μήνα, γεγονός που, όπως επισημαίνει η ΤΕ, έχει πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής.

Από τη διακοπή τροφοδοσίας του σταθμού με λιγνίτη, πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως οδηγοί αλλά και επαγγελματίες, έχουν μείνει χωρίς δουλειά στα ορυχεία Αμυνταίου, Λιγνιτικής Αχλάδας ΑΕ, ΜΕΤΕ και ΛΑΡΚΟ στην περιοχή των Σερβίων, ενώ επίσης αρκετοί εργολάβοι προχώρησαν σε απολύσεις εντός του ΑΗΣ Μελίτης. Επιπρόσθετα, έχει διαμορφωθεί αποπνικτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα στο χωριό της Μελίτης, καθώς η αυλή έξω από το σταθμό είναι γεμάτη με λιγνίτη που αυτοαναφλέγεται.

«Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού του ΑΗΣ Μελίτης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος, «δείχνει τι θα επακολουθήσει με το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση. Ανεργία και εξαθλίωση των εργαζομένων, άγρια εκμετάλλευση είναι μια σειρά από συνέπειες σε βάρος της ζωής του λαού», στις οποίες προσθέτει και την ένταση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι συνέπειες αυτές της κυβερνητικής πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της συνοδευόμενης «απολιγνιτοποίησης» «δεν αμβλύνονται σε καμία από τις 12 προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Αντίθετα, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφορούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας και όχι μόνο, που θα επενδύσουν σε ειδικές φορολογικές ζώνες όπως τους έταξε η κυβέρνηση. Δηλαδή σε έναν διαμορφωμένο φορολογικό παράδεισο όπου το κεφάλαιο θα βγάλει πολλά κέρδη σε βάρος των εργαζομένων».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, το λαό στη Δυτική Μακεδονία σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική οργάνωση της πάλης, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη και μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση» και τις επιπτώσεις της.
Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:
  • Την άμεση επαναλειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.
  • Να μην κλείσει καμία μονάδα (ΑΗΣ-ΥΗΣ) και κανένα ορυχείο, καμία πώληση. Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.
  • Οχι στις απολύσεις, κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά. Μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού.
  • Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια Ενέργειας και τηλεθέρμανσης, καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: