Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΜΗΤΣΟΤΟΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ..


 ..ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ : ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΣ --ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ--ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΔΩ.. 




Απορώ πως σταμάτησε εκεί.. Με τον ακροατή του ένοχα σιωπηρό θα μπορούσε να προβάλλει απαιτήσεις και στην Αττική.. Έτσι κι αλλιώς η άρχουσα τάξη κομπόδεμα και ιδιοκτησίες έχουν αποκλειστικά στη κεντρική Ευρώπη.. 



Τις διαθέσεις του τουρκικού κεφαλαίου να οξύνει το παζάρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διατηρώντας φυσικά στο ακέραιο τις προσδοκίες αναβάθμισης της θέσης και δύναμής του, ανέδειξαν και οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάλεσε την Αθήνα «να μάθει να μοιράζεται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT, ο Τσαβούσογλου μετέφερε συζήτηση που έχουν κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και συμφώνησαν τα δύο ΥΠΕΞ να κάνουν προετοιμασία για συνομιλίες σχετικά με την - όπως είπε ο Τούρκος αξιωματούχος - «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» αλλά και για το τζαμί στην Αθήνα, όπως και για την «ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο Ερντογάν «είπε στον Μητσοτάκη, προσωπικά, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς. Αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολοι έχουν δικαιώματα εδώ».

Ερωτηθείς για την αποστολή και τρίτου γεωτρύπανου που ετοιμάζει η Τουρκία στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Αγκυρα δεν θα διστάσει να στείλει επιπλέον πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Επίσης, περιγράφοντας την αποφασιστικότητα της χώρας του να υπερασπιστεί τη συμμετοχή της στις ενεργειακές και άλλες κολιγιές της περιοχής, με όλους τους τρόπους, υπογράμμισε:

«Εμείς κάναμε όλες τις προειδοποιήσεις έναντι των χωρών οι οποίες επιχειρούν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κανείς δεν τις πήρε στα σοβαρά». Και αναφερόμενος σε εξελίξεις όπως η συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ, η αποστολή γεωτρυπάνων κ.ά., είπε πως «αυτή τη φορά εμείς κάναμε τις κινήσεις μας σε ανταπόδοση. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα για τα συμφέροντα της χώρας μας» και κατέληξε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν «για όλα τα θέματα, χωρίς ένταση».

Διεργασίες με άξονα και τα Βαρώσια
Την ίδια στιγμή, έδαφος για πιθανές διευθετήσεις με άξονα και το Κυπριακό στρώνουν σχεδιασμοί γύρω από τα Βαρώσια, το «φιλέτο» της Αμμοχώστου που πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούσε «πόλο έλξης» για τουριστικά και άλλα μονοπώλια όλης της περιοχής.
Σημειωτέον, η πρόσφατη «ημερίδα» που οργάνωσαν ψευδοκράτος και Τουρκία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την «αξιοποίηση» της περιοχής έχει θορυβήσει πολλά αστικά επιτελεία, που τώρα ανησυχούν για ακόμα πιο γοργές εξελίξεις, με όρους δυσμενείς για τα δικά τους σχέδια και συμφέροντα.

Σε αυτό το φόντο, τα Βαρώσια βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε - στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Αναστασιάδης ανάμεσα σε άλλα ζήτησε «να υπάρξει πιο έντονη παρουσία της Ενωμένης Ευρώπης για την επίλυση του Κυπριακού», για «μια λύση βιώσιμη και δίκαιη».

Στο μεταξύ, χτες, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, Σόφη Μιχαηλίδου, συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών αρχών της Αμμοχώστου και άλλους κρατικούς αξιωματούχους με θέμα τον «συντονισμό κοινών ενεργειών αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου» και τον «προγραμματισμό διαφωτιστικών δράσεων προς τη διεθνή κοινή γνώμη». Ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» για επιστολή Αναστασιάδη προς τον γγ του ΟΗΕ, με την οποία επαναφέρει και πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων για την Αμμόχωστο, με το επιχείρημα ότι αυτό θα λειτουργήσει και ως πολύ σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλει στη δημιουργία «θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: