Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ


 Συνωστισμός συγκρουσιακών δυνάμεων και συνεχείς απόπειρες διευθετήσεων ... Τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Τρίπολης



Στη Ρώμη βρέθηκε χτες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο. Στην ατζέντα βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τη Λιβύη και τη Συρία μέχρι τα Ενεργειακά. Θυμίζουμε ότι η Ρώμη αν και γενικόλογα εκφράζει στήριξη στον υπό σχεδιασμό αγωγό «East Med», έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη «βιωσιμότητα» του σχεδίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις δυνάμεις της περιοχής, ξεχωρίζοντας και την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ερωτώμενος σχετικά, εξέφραζε ανησυχία για «την κατάσταση στην περιοχή και την εκεί συσσώρευση συγκρουσιακού δυναμικού» και συνιστούσε: «Ολα τα εμπλεκόμενα κράτη πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς το συμφέρον της κατοχύρωσης της σταθερότητας και ασφάλειας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «αναμμένες» διατηρούνται και οι μηχανές στο Κυπριακό. Προχτές, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, όπου συζητήθηκε η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Αντίστοιχη συνομιλία αναμενόταν να έχει χτες και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη.

Στο ζήτημα των αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει κάποια πρόοδος στη λειτουργία της επιτροπής που συγκροτήθηκε με τις ΗΠΑ για να συζητηθεί το θέμα των ρωσικών «S-400», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ' αυτήν τη συμφωνία», ενώ σχετικά με τα «F-35» σημείωσε πως «οι ΗΠΑ είτε θα μας δώσουν τα χρήματα γι' αυτά είτε θα μας δώσουν τα μαχητικά (αεροσκάφη)».

Τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Τρίπολης
 
Η εμφάνιση τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της Τρίπολης, από νωρίς χτες, τροφοδοτεί με επιπρόσθετη ένταση την περιοχή καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, που υποστηρίζεται από την Αγκυρα, και τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο τελευταίος εντείνει και τον αποκλεισμό πετρελαιοπηγών.

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού στην Τρίπολη ανακοίνωσε τη συγκρότηση νέας «δύναμης ασφαλείας» που φέρει την ονομασία «Καταιγίδα της Πρωτεύουσας».
Νωρίτερα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι χρηματοδοτούν χιλιάδες Ρώσους μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας «Wagner Group», δηλώνοντας στη διάρκεια επισκέψεων σε Σενεγάλη και Γκάμπια ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ «ελέγχουν μόνο ερήμους και όχι πόλεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: