Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ Η ΑΓΚΥΡΑ


 ...ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΑ Η ΑΘΗΝΑ



Ειδοποιός λεπτομέρεια που αποσιωπάται.. Αυτός που απειλεί είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ το οποίο εκθειάζει η κυβέρνηση ως εγγυητή της ειρήνης!! Πόσο γιουσουφάκια είναι;



Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα, επαναφέροντας την απαίτησή της για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Στη διάρκεια χτεσινής του επίσκεψης στη στρατιωτική βιομηχανία «Roketsan», ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι «όπως λέμε διαρκώς στους ομολόγους μας, δεν θα αφήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας να παραβιαστούν (...) Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά επίσης το να λέμε ότι ευνοούμε την καλή γειτονία δεν αποτελεί αδυναμία».

 Μιλώντας συγκεκριμένα για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας είπε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν πρέπει να λυθούν στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και - σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - τόνισε πως η Αγκυρα υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις της και απέναντι στις «ελληνικές αξιώσεις στα νερά του Αιγαίου», ειδικά στα 23 νησιά των οποίων το καθεστώς καθορίζεται από διεθνείς συμφωνίες. Ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι «αν και αυτά τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, 16 από αυτά έχουν στρατιωτικοποιηθεί κατά παράβαση των αντίστοιχων συμφωνιών».

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα του λαού που ζει στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (βλ. ψευδοκράτος), όπως και ότι κανένα σχέδιο που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η Αθήνα
 
Απαντώντας στις δηλώσεις Ακάρ, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας συνέχιζε τις προσπάθειες καλλιέργειας εφησυχασμού, παραπέμποντας στην πρόσφατη επιστολή Πομπέο, ότι «μιλά για ευημερία, δημοκρατία, ασφάλεια, δηλαδή στήριξη της χώρας μας σε θέματα πολύ ευρύτερα, που έχουν να κάνουν και με τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στη γειτονιά μας».

Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ακόμα: «Ο,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Παραπέρα, από το ΥΠΑΜ παραπέμπουν στο άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, ότι υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφόμενης κατά οιουδήποτε μέρους της επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Βέβαια η χώρα που απειλεί είναι η ...σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, το οποίο εκθειάζει η ελληνική κυβέρνηση ως «εγγυητή της ειρήνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: