Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΝΤΙΛΑΝ ΚΑΙ ΑΛΜΠΕΡΤΙΝΑ:

Ο Ντίλαν και η Αλμπερτίνα δεν πέθαναν, δολοφονήθηκαν!
Δεν πέθαναν Δολοφονήθηκαν !! Γράμμα από την Λατινική Αμερική








Γιώργος Παυλόπουλος

Την προπερασμένη Πέμπτη, εκατοντάδες Χιλιανοί οι οποίοι έχουν αποκτήσει μόνιμη αναπηρία από την κρατική καταστολή, χάνοντας το ένα τους μάτι από την (ευθεία) ρίψη πλαστικών σφαιρών ή δακρυγόνων, συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Βασικό τους αίτημα προς τον ένοικό του, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ήταν να «αναλάβει τις ευθύνες του» απέναντι στους βαριά τραυματισμένους – σύμφωνα με την Οφθαλμολογική Εταιρεία της χώρας 221 άνθρωποι έχουν απολέσει την όρασή τους – αλλά και τις οικογένειες των νεκρών, που φτάνουν (επισήμως) τους 30.

Υπό μία έννοια, βεβαίως, μπορούν να αισθάνονται τυχεροί. Κι αυτό διότι μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, ένας 18χρονος νέος, ο Ντίλαν Κρουζ, έπεφτε νεκρός χτυπημένος στο κεφάλι από ένα μεταλλικό βομβίδιο της αστυνομίας.

Αλλά και επειδή στην ίδια τους τη χώρα, εκτός από τους νεκρούς στις διαδηλώσεις και τους «εξαφανισμένους» στα χέρια της αστυνομίας (έχουν κυκλοφορήσει σχετικά βίντεο), γνωρίζουν ότι υπάρχει και η περίπτωση της Αλμπερτίνα Μαρτίνεζ Μπούργκος. Της 38χρονης φωτορεπόρτερ η οποία αποτύπωνε συστηματικά με τον φακό της τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων και την βία της αστυνομίας και του στρατού με την οποία απάντησε σε αυτές το κράτος – μέχρι που στις 21 Νοεμβρίου βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στο σπίτι της στο Σαντιάγκο, ενώ και τα αρχεία της είχαν κάνει φτερά…


Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η φλόγα της εξέγερσης παραμένει ζωντανή, παρά το αίμα που χύνεται. Κάθε νεκρός μετατρέπεται σε νέο σύμβολο και λίπασμα στον σκληρό και συνάμα ηρωικό αγώνα που διεξάγουν οι λαοί σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι πρωταγωνιστές του οποίου δεν νοούν να ξεπουλήσουν τα αιτήματά τους και τη μνήμη των συντρόφων τους, υποκύπτοντας σε μία άθλια υπόγεια συναλλαγή που διεξάγεται ήδη ανάμεσα στις δυνάμεις της «λογικής».

Ανάμεσα, δηλαδή, στις αιμοσταγείς «δημοκρατίες» και τους χρεοκοπημένους εκπροσώπους μιας συστημικής Αριστεράς η οποία επιστρατεύεται για να γλιτώσει το σύστημα.

Μπορεί, βεβαίως, αυτό τελικά να επιτευχθεί και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, τουλάχιστον προσωρινά. Όμως, οι καρδιές και οι συνειδήσεις εκατομμυρίων και κυρίως της νέας γενιάς θα έχουν πάρει ήδη φωτιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: