Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΡΗΞΗ ΚΕΡΔΩΝ


 Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. 



Ο λόγος για την προχτεσινή Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε από τον γγ του ΟΗΕ ο «ειδικός απεσταλμένος» του «για την κλιματική δράση και την οικονομία». 


Και τώρα την προσοχή σας: Δεν επρόκειτο βεβαίως ούτε περί επιστήμονος ούτε κάποιου εξειδικευμένου σε ένα από τα εκατοντάδες αντικείμενα προστασίας του περιβάλλοντος.. Επρόκειτο περί του  πρώη διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας! Ω,ναι!!

Η επιλογή ενός τραπεζίτη δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι τα περί «πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι τίποτα άλλο από τα φούμαρα μιας προσπάθειας ανοίγματος νέων πεδίων πράσινης  κερδοφορίας, πάνω στα «αποκαΐδια» (και) του περιβάλλοντος, που αφήνει πίσω του ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Είναι άλλωστε γνωστές και οι αναφορές στελεχών των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, που βγαίνουν μπροστά για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου και ζητάνε ένα «νέο πράσινο New Deal», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον, αλλά με το πώς θα αλλάξουμε την οικονομία μας».

Αλλά και στα «καθ' ημάς», την ίδια μέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, ξεκαθάριζε πως στόχος είναι μια «πράσινη επενδυτική έκρηξη που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την «έκρηξη» των κερδών που προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα θύματα θα είναι πάλι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώσουν τη «μετάβαση» με ανεργία και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και με όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που σπέρνουν πολέμους και επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: