Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΕΣ ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ


 ΘΕΜΑ ..ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ..



Με καθυστέρηση και προσεκτικά λόγια απέναντι στον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία αντέδρασε - υποτίθεται - χτες η ΕΕ στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, δηλώνοντας ότι... αναμένει να δει τι ακριβώς γράφει το κείμενο, που όπως έχουν ξεκαθαρίσει όλοι οι αρμόδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι, παρουσιάζοντας μια σειρά χάρτες, εξαφανίζει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία σε εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες της Ανατ. Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, Ευρωενωσιακός αξιωματούχος είπε ότι «η ΕΕ είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «το διμερές "Μνημόνιο Συνεννόησης" μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, της 27ης Νοεμβρίου 2019, για τη θαλάσσια οριοθέτηση, δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί στην ΕΕ χωρίς καθυστέρηση».

Την υποστήριξή του «στις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας» εξέφρασε χτες το βράδυ εν μέσω αντιπαραθέσεων με την Τουρκία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως «η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σημείωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η αγνόηση του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: