Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΣΑΝΖ


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ --ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ



Οι δημοσιογράφοι παγκομίως καταδικάζουν την φυλάκιση του Γιούλιαν Την ΕΣΗΕΑ δεν έχω ακούσει ακόμη γιατί;




Ο Julian Assange, ιδρυτής και εκδότης του WikiLeaks, κρατείται σήμερα στη φυλακή Belmarsh υψηλής ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιμετωπίζει την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ποινική δίωξη στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας.

Κινδυνεύει μέχρι 175 χρόνια φυλάκισης για τη δημοσιοποίηση αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και ένα πλήθος εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τα «Ημερολόγια πολέμου» παρείχαν στοιχεία ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τις δραστηριότητες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Το WikiLeaks συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα διεθνών οργανισμών δια μέσου των οποίων δημοσιοποιήθηκαν έγγραφα Αμερικανικών πρεσβειών παντού ανα την υφήλιο

Το επιεικώς απαράδεκτο κατηγορητήριο κατά του κ. Assange θέτει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για τους δημοσιογράφους, τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου.

Εμείς, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια του κ. Assange, για τη συνεχιζόμενη κράτηση και για τις τερατώδεις κατηγορίες περί κατασκοπείας..

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στην καρδιά της αρχής για την ελευθερία του λόγου. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να διώξει τον κ. Assange για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις κυβερνήσεις να ασκήσουν δίωξη σε δημοσιογράφους οπουδήποτε, και θ ανοίξει ένα πολύ κακό κεφάλαιο στην ελευθεροτυπία παγκοσμίως.

Επίσης, η δαμόκλεια σπάθη περί κατασκοπείας κατά των χρηστών που δημοσιεύουν υλικό που παρέχεται από τους καταγγέλλοντες, είναι μεγίστης σημασίας ζήτημα και πρέπει ν αφυπνίζει κάθε δημοσιογράφο και εκδότη.

Σε μια δημοκρατία, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου και περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης χωρίς να κινδυνεύουν με ποινές αφανισμού..  Είναι ο ίδιος ο ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία.

Εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν νόμους κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων και εκδοτών, στερούνται της σημαντικότερης και παραδοσιακής υπεράσπισης - της δράσης τους προς το δημόσιο συμφέρον - που δεν ισχύει βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

 Πριν από τη μετακόμισή του στη φυλακή Belmarsh, ο κ. Assange πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο υπό κατ 'οίκον περιορισμό και έπειτα επτά χρόνια στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποβλήθηκε σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένων των νομικά προνομιούχων συζητήσεών του που κατασκοπεύουν οι οργανισμοί οι οποίοι τελούν υπό την άμεση εποπτεία των ΗΠΑ.

Οι δημοσιογράφοι που τον επισκέφθηκαν υποβλήθηκαν σε διασταυρούμενη παρακολούθηση. Του είχαν περιορίσει την πρόσβαση σε νομική άμυνα και ιατρική περίθαλψη και στερήθηκε την έκθεση στο φως του ήλιου και την άσκηση.

Τον Απρίλιο του 2019, η κυβέρνηση Moreno επέτρεψε στους βρετανούς αξιωματικούς να εισέλθουν στην πρεσβεία του Ισημερινού και να καταλάβουν τον κ. Assange. Από τότε έχει κρατηθεί σε απομόνωση έως και 23 ώρες την ημέρα και, σύμφωνα με τους επισκέπτες, είναι τελεί υπό κατάθλιψη.."

Η σωματική και ψυχική του υγεία έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Ήδη από το 2015 η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Assange κρατήθηκε αυθαίρετα και στερήθηκε την ελευθερία του και ζήτησε την απελευθέρωσή του και την καταβολή αποζημίωσης.

Τον Μάιο του 2019, το WGAD επανέλαβε τις ανησυχίες του και ζήτησε την αποκατάσταση της προσωπικής του ελευθερίας. Καταγγέλουμε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισημερινού και της Σουηδίας υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υποβλήθηκε ο κ. Assange.

Ο Julian Assange έχει συμβάλει σημαντικά στη δημοσιογραφία δημόσιου συμφέροντος, τη διαφάνεια και την ευθύνη της κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος διαχωρίζεται και διώκεται για τη δημοσίευση πληροφοριών που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν αποκρυφτεί από το κοινό.

Το έργο του έχει αναγνωριστεί από το Βραβείο Walkley για την Εξαιρετική Συμβολή στη Δημοσιογραφία το 2011, το Βραβείο Martha Gellhorn για τη Δημοσιογραφία, το Βραβείο Ευρετηρίου για τη λογοκρισία, το Βραβείο Νέων Μέσων του Economist, το Βραβείο Νέων Μέσων της Διεθνούς Αμνηστίας, το Βραβείο Gavin MacFadyen του 2019 πολλοι αλλοι.

Το WikiLeaks έχει επίσης υποδειχθεί για το βραβείο UN Mandela το 2015 και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επτά φορές (2010-2015, 2019). Η αναφορά των καταχρήσεων και εγκλημάτων του κ. Assange είναι ιστορικής σημασίας, όπως επανέλαβαν οι συνήγοροι Edward Snowden, Chelsea Manning και Reality Winner, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε εξορία ή φυλακισμένοι.

. Η συστηματική κατάχρηση των δικαιωμάτων του κ. Assange τα τελευταία εννέα χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι ολ' αυτά γιατί; Για να αποστραφεί η προσοχή από τα εγκλήματα που αποκάλυψε..

Δεν υπάρχουν σχόλια: