Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΛΥΚΟΣ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑ


ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΩΝ ΤΣΑΚΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ..



Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει και ο Κυρ. Μητσοτάκης, παραπέμπει η κυβέρνηση για κάποια αντίδραση από πλευράς ΕΕ στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, και ειδικότερα για το επίμαχο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό του λαού ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν εντός των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Χτες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οπως δήλωσε κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, το Συμβούλιο έθεσε «τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Υποστήριξε ότι έλαβε «ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων» καθώς «οι υπουργοί θα μελετήσουν τα μνημόνια».

«Διάλογος», ΜΟΕ και στο βάθος «διευθέτηση»
 
Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς, απαντώντας στις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο (βλ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη), κατηγόρησε την Τουρκία για «ύβρη» και ότι καταφεύγει σε απειλές λόγω ...«έλλειψης επιχειρημάτων». Την κάλεσε «να σεβαστεί τους κανόνες», «να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Αλλωστε η πρόσκληση αυτή σε «διάλογο», εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και του παζαριού των αστικών τάξεων των δύο χωρών προς κάποια διευθέτηση μακριά και πέρα από τα λαϊκά συμφέροντα, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News» τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία». Προς επίρρωση των παραπάνω, πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο συμφωνήθηκε «η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που «τρέχουν» με «παρότρυνση» των Αμερικανών και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Θ. Ντόκου, αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού. Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Alpha», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης στο Αιγαίο αν υπάρξει τελικά «ψητό» για το κεφάλαιο: «Κοιτάσματα θα πρέπει να βρεθούν (σ.σ. για να μοιραστούν) και μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχει βρεθεί κάτι», ανέφερε. Συμβάλλοντας δε στη διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος συνδιαχείρισης, είπε ότι μια προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο δεν θα δικαιώσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις: «Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Μια απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα είναι απόλυτη δικαίωση της Ελλάδας σε όσα θα ήθελε, αλλά σε μεγάλο ποσοστό», είπε.

Τα επόμενα βήματα
 
Σε αυτό το φόντο, συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ, υπό τον Ν. Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων επί των τελευταίων εξελίξεων.

Παραπέρα, όπως επιβεβαίωνε χτες στον ρ/σ «Πρώτο Θέμα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το ΥΠΕΞ προς τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γι' αυτό το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
Ταυτόχρονα, την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, με την κυβέρνηση να επικαλείται το «δικέφαλο» πολιτικό σκηνικό της Λιβύης, καθώς και τη διαφωνία του Κοινοβουλίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης γύρω από τη συμφωνία με την Τουρκία. Με επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ, ο Σάλεχ Ισα αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: