ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ.. ΠΑΝΤΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΔΙΑΔΟΧΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ..
Οι κατά συρροή και εξακολούθηση γκάφες ενός κρετίνου.. Από το δάνειο (!!) των γλυπτών του Παρθενώνα ως τον ..εθελοντισμό (!!) των παππούδων μας στον πόλεμο του 1940 !! Το άτομο βόσκει χόρτο στα λιβάδια των ..αρίστων !!
Τον «οδικό χάρτη» όχι μόνο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο περιέγραψε σε πολύ αδρές γραμμές, είναι αλήθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δημιουργώντας πάντως περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απάντησε.
Μάλιστα, καθώς ο χρόνος για την προεδρική εκλογή πλησιάζει και ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή και ο νέος εκλογικός νόμος, πύκνωσαν τα σενάρια για το τι πραγματικά σκέφτηκε ο πρωθυπουργός κατά την περιήγησή του στα βουνά. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το πρόσωπο του επόμενου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου είπε χαρακτηριστικά:
«Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου.
Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».
Τέλος, αρνήθηκε να διευκρινίσει αν το πρόσωπο αυτό θα είναι άνδρας ή γυναίκα.
Κλειστά χαρτιά
Όπως προαναφέρθηκε, η απάντηση Μητσοτάκη ήταν αρκετά σιβυλλική, ωστόσο μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.
● Το πρώτο είναι ότι σχεδόν αποκλείεται να προταθεί εκ νέου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος καθώς – δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του – ο Μητσοτάκης λέει ότι τα άλλα κόμματα θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί θα αρνηθούν να στηρίξουν την επιλογή του, ουσιαστικά υπονοεί ότι η επιλογή αυτή θα είναι διαφορετική από του ΣΥΡΙΖΑ.
● Ένα δεύτερο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει (αν δεν έχει ήδη καταλήξει) ο πρωθυπουργός θα είναι εξ αντικειμένου ευρείας αποδοχής καθώς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υποχρεωθούν να αιτιολογήσουν τυχόν άρνησή τους, ουσιαστικά επιχειρώντας να βάλει σε αμυντική θέση την αντιπολίτευση.
Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι ο Μητσοτάκης όντως θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πλέον το σύνταγμα του επιτρέπει να εκλέξει Πρόεδρο χωρίς τη διάλυση της Βουλής, μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις λιγότερες ψήφους από κάθε άλλη φορά.
Το δεδομένο αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για πρόσωπο που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος ο Μητσοτάκης περιέγραψε, δίνοντάς του τη δυνατότητα ακόμα και για αυστηρώς κομματικά στελέχη ή για πρόσωπα που δεν τυγχάνουν της εκτίμησης της αντιπολίτευσης.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι ο Μητσοτάκης περισσότερο περιέπλεξε παρά ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Μάλιστα, συνεχίζοντας την τακτική της κάλυψης - απόκρυψης, μιλώντας με πολιτικούς συντάκτες σε εορταστική συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ρωτήθηκε, απάντησε: «Χρόνος υπάρχει ακόμα. Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα».
Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, καθώς, όταν τον ρώτησαν σχετικά, πρόσθεσε ότι «πενήντα - πενήντα είναι οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας».
Σχολιάζοντας μάλιστα τον... ερχομό του νέου εκλογικού νόμου, είπε πως «δεν θα συναντηθώ με πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτή που έχω ακούσει από το Κίνημα Αλλαγής. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί από 158. Εκλογές θα γίνουν το 2023».
«Παραφωνίες» και αυτογκόλ
Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν ένα κεφάλαιο με το οποίο ο Μητσοτάκης θα κληθεί να ασχοληθεί μετά τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει εντός του Ιανουαρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν, με κύριο αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με την Τουρκία. Μετά το τέλος αυτού του κύκλου επαφών ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις ουκ ολίγες «παραφωνίες» και δυσλειτουργίες που καταγράφονται όλο και συχνότερα πλέον στην καλύτερα προετοιμασμένη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες γιορτές του Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου τον βρήκαν χαλαρό, όπως άλλωστε απαιτούν οι μέρες, να ακούει τα κάλαντα, χωρίς σακάκι, αλλά με γραβάτα, και να μοιράζει χαμόγελα. Τον βρήκαν, επίσης, στην ακριτική Κάσο, αλλά και σε χειμερινούς προορισμούς με την οικογένειά του. Για όλα υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Μια μεγάλη διαφορά με τον τέως πρωθυπουργό είναι ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να έχει... «πάρει φωτιά», χτίζοντας το προφίλ ενός προσιτού και συνάμα δυναμικού ηγέτη, που τα έχει όλα υπό έλεγχο.
Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια τόσο (θεωρητικά) καλοστημένη ομάδα, που δείχνει να ελέγχει την ατζέντα, τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης έβαλε τόσα αυτογκόλ, με αποτέλεσμα σε λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία να μετρά ήδη την απομάκρυνση ενός υφυπουργού. Αν και σε στήλες παραπολιτικών γράφτηκε ότι το Μαξίμου επέβαλε ακόμα και «αφωνία» για να αποφευχθούν οι... παρεξηγήσεις, στο υπερατλαντικό ταξίδι που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ίσως έχει τον χρόνο να αναλογιστεί τα... αυτογκόλ της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Και είμαστε στην αρχή ακόμα...
Τα Γλυπτά
Το πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου προς τον Μπόρις Τζόνσον με συνέντευξή του στον «Observer». Η δήλωση, η οποία στη συνέχεια χρειάστηκε ερμηνεία από τη Λίνα Μενδώνη, έλεγε ότι, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα θα ζητήσει ως δάνειο τα Γλυπτά από τη Βρετανία.
Η υπουργός Πολιτισμού επενέβη με συνέντευξή της για να διευκρινίσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν εννοούσε ότι τα ελληνικά αριστουργήματα βρίσκονται νόμιμα στη βρετανική πρωτεύουσα και, ως εκ τούτου, το αίτημα επιστροφής δεν αναιρείται σε καμία περίπτωση.
Κάποιοι ξέχασαν...
Επίσης, ο πρωθυπουργός έπεσε θύμα κάποιων... «μητσοτακικότερων» του Μητσοτάκη στο Μαξίμου αμέσως μόλις πήρε τα κλειδιά, καθώς από τη συνομιλία για τα συγχαρητήρια που είχε με την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κάποιος ξέχασε να μεταφράσει την παραίνεση του Λονδίνου για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Βέβαια, η Ντάουνινγκ Στριτ κάρφωσε εν αγνοία της το κυβερνητικό επιτελείο, και ίσως να προκάλεσε έξτρα αμηχανία στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ένα θέμα, που έγινε προεκλογική σημαία της Ν.Δ. και της έδωσε και υψηλά ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα.
Ελάχιστες γυναίκες
Οι Άγγλοι μέχρι στιγμής (άθελά τους) δεν έχουν συμπεριφερθεί καλά στον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλλον έχει ήδη ξεχάσει και τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Ζεϊνάμπ Μπαντάουι του BBC. Η δημοσιογράφος, που βρέθηκε στο Μαξίμου μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ρώτησε επίμονα γιατί διορίστηκαν μόλις επτά γυναίκες σε ένα κυβερνητικό σχήμα 51 ατόμων.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άψογα αγγλικά δίνοντας το έναυσμα για να ανάψει το μετεκλογικό πάρτι στο Twitter.
Πάντως, ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί και άλλα παραστρατήματα για να υπερνικήσει τις γκάφες της Δόμνας Μιχαηλίδου (ή σκέτο Δόμνας), η οποία αναδείχθηκε σε αγαπημένη της αντιπολίτευσης (και των social media), κυρίως για τις εξαιρετικές της πάσες.
«Εθελοντισμός»
Το Twitter έπαθε κυριολεκτικά ντελίριο στις 28 Οκτωβρίου με τον «εθελοντισμό», με αποτέλεσμα η υφυπουργός να γίνει viral.
«Σήμερα η εθνική μας εορτή μάς θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Με συγκίνηση θυμόμαστε τις θυσίες των παππούδων μας για την οικογένειά τους, την επόμενη γενιά, την πατρίδα τους. Ας τους τιμήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι όχι απλά κοινωνική προσφορά αλλά εθνική ευθύνη. Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει απ’ αυτόν» έγραψε στο Facebook, προκαλώντας απίστευτο τρολάρισμα, ακόμα και με φωτογραφίες της ντυμένη λυκόπουλο.
Η 28η Οκτωβρίου, όμως, δεν λειτούργησε ούτε για την υπουργό Παιδείας σωστά, μιας και στο μήνυμά της για την εθνική επέτειο έλειπαν οι λέξεις «φασισμός» και «ναζισμός».
Προτού, όμως, η Νίκη Κεραμέως μείνει μετεξεταστέα (και προτού της στείλουν στο γραφείο της τα σχολικά βιβλία Ιστορίας) βρήκε την ευκαιρία στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας και είπε: «Σήμερα, μικροί και μεγάλοι, τιμούμε όλους εκείνους που πολέμησαν και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό».
ΑΣΟΕΕ όπως... Συρία
Και αν ο Οκτώβριος ήταν... γρουσούζικος για τη Δόμνα Μιχαηλίδου, το ίδιο ήταν και ο Νοέμβριος. Κληθείσα να σχολιάσει κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης τα ευρήματα της αστυνομίας μέσα στο στέκι της ΑΣΟΕΕ που εκκενώθηκε (κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face, πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.), η υφυπουργός είπε ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας»!
Πάντως, εδώ που τα λέμε, αν στόχος της ήταν να ξεχαστούν τα περί εθελοντισμού, μάλλον τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.
Γενικά μιλώντας πάντως το θέμα της ασφάλειας του πολίτη (το οποίο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ.) δεν έχει μπερδέψει μόνο τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου πολύ ψηλά στην ειδησεογραφία ήταν τα ντου αστυνομικών σε αίθουσες που προβαλλόταν ο «Τζόκερ» προκειμένου να εντοπιστούν οι ανήλικοι – βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, η Λίνα Μενδώνη ήταν αυτή που έδωσε τις εξηγήσεις, διότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ήταν αυτοί που πήραν το «100».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου