Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!


 Σε ακριβό σπορ για λίγους εξελίσσεται με τις σαρωτικές αλλαγές το σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης..




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα απονομής της αστικής Δικαιοσύνης, προκειμένου αυτή να αντιστοιχηθεί με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αναδεικνύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις - Περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008», το οποίο από χτες βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Η ιδιωτική διαμεσολάβηση νομοθετήθηκε το 2010 από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χωρίς να είναι υποχρεωτική. Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε τον όρο της υποχρεωτικότητας και τώρα η ΝΔ έρχεται να επεκτείνει το μέτρο παραπέρα.
Συνοπτικά, με το νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπεται ότι για υποθέσεις που αφορούν ένα ευρύτατο πεδίο ιδιωτικών διαφορών, ισχύει η «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης», και από εκεί και πέρα ο διάδικος θα αποφασίζει αν θα συνεχίσει ή αν τελικά θα προσφύγει στο δικαστήριο.

Η διαδικασία αυτή ανοίγει το δρόμο συνολικά για την υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης ακόμα και για εργατικές διαφορές, πριν μια υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, ενώ η πρώτη αυτή υποχρεωτική συνεδρία θα κοστίζει κατ' ελάχιστο 80 ευρώ την ώρα (!) και επιπρόσθετα, αν κάποιος δεν προσέλθει στην υποχρεωτική αυτή συνεδρίαση, ανάλογα με την υπόθεση θα τιμωρείται ακόμα και με 500 ευρώ χρηματική ποινή.

Μιλάμε για ποσά ανυπολόγιστα, τα οποία θα τσεπώνουν επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο από την αρχική πρώτη συνεδρία, γι' αυτό εξάλλου προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δυνατότητα για «ίδρυση ένωσης προσώπων πιστοποιημένων διαμεσολαβητών», δηλαδή εταιρειών, ανοίγοντας και νέο πεδίο «επιχειρηματικής δράσης».

Πρόκειται για αλλαγές με βαθιά ταξικό περιεχόμενο που φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του νομοσχεδίου, ενώ η ιδιωτική διαμεσολάβηση ήταν πάγια αξίωση του ΣΕΒ και άλλων ενώσεων του κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καβγάδισαν χτες διεκδικώντας την «πατρότητα» του νέου θεσμού, με τον εισηγητή του πρώτου, Δ. Καλαματιανό, να λέει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για μια οικειοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αδυναμία της έναρξης υποχρεωτικότητας του θεσμού», επειδή μεταφέρει χρονικά την ισχύ κάποιων διατάξεων, και την ειδική αγορήτρια του δεύτερου κόμματος, Κ. Γιαννακοπούλου, να λέει για το νομοσχέδιο ότι «είναι δικό μας παιδί».

Ιδιωτικοποιείται παραπέρα η Δικαιοσύνη
 
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης που συνολικά σημαίνει ότι «ιδιωτικοποιείται με αυτόν τον τρόπο η απονομή της δικαιοσύνης», ανοίγοντας και νέα πεδία κερδοφορίας στον τομέα για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των διαμεσολαβητών.

Τόνισε ότι τα λαϊκά στρώματα ξέρουν «πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά για τη δυνατότητα να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που από τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά, η αποτυχία της διαμεσολάβησης μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένη».

Υπογράμμισε πως με το σύστημα αυτό «η αντοχή του καθενός στη διαμεσολάβηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την τσέπη του», και επεσήμανε πως «η ρύθμιση, για παράδειγμα, της ελάχιστης αμοιβής του διαμεσολαβητή, στο επόμενο στάδιο - μετά το στάδιο της υποχρεωτικής πρώτης συνάντησης - κατά 80 ευρώ την ώρα, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να σύρει σε συμβιβασμό τον οικονομικά ασθενέστερο, απέναντι σε τράπεζες, εργοδότες κ.λπ., καθώς δεν θα είναι σε θέση και να παρατείνει τη διαμεσολάβηση επί μακρόν.

 Ούτε, βέβαια, σε περίπτωση αποτυχίας αυτής, θα μπορεί πλέον να στηρίξει το επιπλέον κόστος της δικαστικής του προστασίας. Με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και να συρθεί σε έναν συμβιβασμό, ανάλογα με το κατά πόσο έχει φτάσει, τέλος πάντων, η οικονομική του δυνατότητα για να υπερασπιστεί τις διεκδικήσεις του». Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν ζητήματα σε σχέση και με τη διαφάνεια του θεσμού», όπου «στο όνομα της εμπιστευτικότητας, για παράδειγμα, δεν τηρούνται καθόλου πρακτικά και ο διαμεσολαβητής διατηρεί τη δυνατότητα επικοινωνίας με κάθε μέρος ξεχωριστά» κ.ά. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: