Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΣΑΣΟΛΙ:


 Άλλα λέει εμπρός μου κι άλλα λέει πίσω μου .. Επικίνδυνη κωμωδία το ευρωενωσιακό κωλοχανείο



Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η Τουρκία διά στόματος Χουλούσι Ακάρ, υπουργού Αμυνας, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση να μην μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας».

Ο Ακάρ μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση σε όσους επιδιώκουν να εμποδίζουν «τη σημαία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους) να κυματίζει για πάντα στο νησί», παίρνοντας αφορμή από το πρόσφατο κάψιμο της κατοχικής σημαίας από δυνάμεις του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ.

Λίγα 24ωρα πριν από την άτυπη τριμερή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, στο Βερολίνο (τη Δευτέρα 25/11), η Αγκυρα διαμηνύει πως δεν αδιαφορεί για το παζάρι που αναμένεται να φουντώσει, ωστόσο η προθυμία της θα εξαρτηθεί και από τα ανταλλάγματα που θα προσφέρουν αντίπαλοι και εταίροι της. Το Κυπριακό άλλωστε, και ειδικότερα η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί και συνολικά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποτελεί κομβικό ζήτημα σε μια σειρά από επαφές που «τρέχουν», με διάφορες αφορμές, αναδεικνύοντας ωστόσο ένα κοινό «νήμα» που διαπερνά όλο το εύρος των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σε μία «ειλικρινή ανταλλαγή» απόψεων, όπως τουλάχιστον την περιέγραψε ο δεύτερος, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι επανέλαβε «την έντονη καταδίκη της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη βορειοανατολική Συρία». Ο Σασόλι είπε ακόμα ότι εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο, κατέληξε, «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουμε από κοινού, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μοιράστηκε δημοσίως θέματα που δεν μου έθεσε κατά πρόσωπο». Αναγνώρισε πάντως ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να επιδιώκουν τη συνδιαπραγμάτευση για πολλά θέματα, για αυτό και - όπως είπε - η συνάντησή του με τον Σασόλι διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και ασχολήθηκε με όλα τα ανοιχτά θέματα: Από τη Συρία και την Κύπρο μέχρι το Μεταναστευτικό και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: