Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ Η ΦΤΩΧΕΙΑ


Χαράτσια εκβιασμοί και φτώχεια η κανονικότητα της καθεστωτικής ανάπτυξης




Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο στη συνέχεια θα πλαισιωθεί με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.


Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να καλυφθεί «δημοσιονομικό κενό» πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως το εκτιμούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί», με βάση βέβαια τη συμφωνία αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με το «κενό» που προκύπτει από τη νέα μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών και θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός.

Επιπλέον, σε επόμενη φάση θα προχωρήσει η «αναπροσαρμογή» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών υπογράμμισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2019, και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, «ώστε η χώρα να πετύχει το κλείσιμο με θετικό τρόπο της αξιολόγησης και να γίνει η εκταμίευση της δόσης».

Πρόκειται βέβαια για την ολοκλήρωση των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών εστίασε μεταξύ άλλων στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, στην ενίσχυση της «σταθερότητας» του τραπεζικού συστήματος με τις νέες παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, στο νέο «σταθερό - φιλοεπενδυτικό φορολογικό πλαίσιο», στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι επίσης η υλοποίηση άλλων εκκρεμών «δεσμεύσεων» από την 3η «αξιολόγηση», όπως η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ.
Εκβιασμοί και απειλές για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Στο μεταξύ, παράταση για μια βδομάδα, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 7/10, δόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση «διευκόλυνσης», μέχρι 120 δόσεις, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 384.402 οφειλέτες, με οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φτάνουν συνολικά τα 3,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία», όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, με στόχο να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων φόρων και άλλων χαρατσιών νέας και παλαιότερης κοπής.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από την πλευρά της, αποστέλλει μαζικά ειδοποιητήρια θυμίζοντας ότι οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, αλλά στο «διά ταύτα» υπογραμμίζει ότι «είναι δυνατή η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ήδη από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες».
Οι δε τράπεζες, σφίγγοντας τη θηλιά των πλειστηριασμών, αποστέλλουν με τη σειρά τους ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ενδεικτικό στο μεταξύ για την «κρησάρα» από την οποία περνάνε τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιούλη που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι 29 Σεπτέμβρη είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 82 αιτήσεις, είχαν δοθεί μόλις 16 «προτάσεις ρύθμισης» από τις τράπεζες, από τις οποίες για την ώρα έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες μόλις 5, ενώ «εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων».

Να σημειωθεί ότι η παρεχόμενη «προστασία» έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του Δεκέμβρη του 2019, ενώ ο σχετικός κωδικός του προϋπολογισμού για το επίδομα «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας προβλέπει ποσό ύψους 148 εκατ. ευρώ (με αρχική εκτίμηση για 150.000 δανειολήπτες). Ετσι, ολόκληρο το ποσό παραμένει αδιάθετο και βέβαια «προς αξιοποίηση» σε άλλες παρεμβάσεις για το κεφάλαιο.

«Κανονικότητα» η φτώχεια...
Ενδεικτικά της «κανονικότητας» της φτώχειας, της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι και τα στοιχεία από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ. Η μέση μηνιαία δαπάνη ανά άτομο για το 2018 εμφανίζεται στα 557,86 ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη των νοικοκυριών καταγράφεται στα 1.441,03 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 17,8% του προϋπολογισμού τους κατά μέσο όρο για ενοίκιο, ενώ το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 55,4% των δαπανών των νοικοκυριών, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος ξοδεύεται για τα απολύτως απαραίτητα.
Στο σύνολο των νοικοκυριών της χώρας, η κατανάλωση για είδη διατροφής φτάνει στο 20,2% του ετήσιου εισοδήματος, για στέγαση στο 14,1%, για υπηρεσίες Υγείας στο 7,5% και για ένδυση - υπόδηση στο 5,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: