Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥΣ

doc20190926--6
 Εμπόλεμη ζώνη τα νοσοκομεία σε κάθε εφημερία  διαπιστώνει η ναυαρχίδα των Φιλελέδων Καθημερινή οι πολιτικοί μέντορες της οποίας τα βύθισαν στην ανυπαρξία από την υποχρηματοδότηση..  Όχι το τμήμα ηθών και τσίπας έχει στις υπηρεσίες καταστολής καταργηθεί..



Λιγοστό προσωπικό. Μεγάλη προσέλευση. Στενοί χώροι. Ανυπόφορη αναμονή. Αγανάκτηση. Ενα εκρηκτικό σκηνικό που «στήνεται» κάθε μέρα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, όπου η κούραση και ο εκνευρισμός των ίδιων των ασθενών αλλά και του προσωπικού «χτυπούν κόκκινο».

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) επισκέπτονται περισσότερα από 4.700.000(!) άτομα (περιστατικά), μεγάλο ποσοστό των οποίων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής σε κάθε γενική εφημερία θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη».

Δέχονται περισσότερους από 1.000 ασθενείς έκαστο, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν 6, 7 ή και 8 ώρες για να εξεταστούν. Από την άλλη, γιατροί και νοσηλευτές γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών των ταλαιπωρημένων ασθενών, κάτι που δυσχεραίνει περισσότερο το δύσκολο έργο τους.

«Εχω δουλέψει 30 χρόνια σε εφημερία και μπορώ να πω ότι με ένα εξάωρο στα ΤΕΠ ο γιατρός έχει εξοντωθεί», σημειώνει στην «Κ» ο καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό» και πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας. «Οταν μας καλούν να κατέβουμε στα επείγοντα, τρομοκρατούμαστε.

Πηγαίνουμε σχεδόν με δυσθυμία.

Από τη μία είναι το στρες, η ταχύτητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των περιστατικών και η επιθετικότητα του κόσμου ο οποίος ξεσπά στη λευκή μπλούζα. Από την άλλη, εμείς πρέπει να είμαστε ήπιοι, ευγενείς με τους ασθενείς και συγκεντρωμένοι. Το λίγο προσωπικό, ο πολύς κόσμος και ο στενός χώρος δημιουργεί μία κατάσταση κατά την οποία εύκολα ένας γιατρός χάνει τον ειρμό του, δεν μπορεί να σκεφθεί και να είναι ήρεμος, κάτι που είναι απαραίτητο όταν εξετάζει ασθενή». Ο «Ευαγγελισμός» σε κάθε γενική εφημερία δέχεται από 1.000 έως 1.800 περιστατικά, εκ των οποίων 200-250 θα χρειαστεί να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Λες και έχουμε πόλεμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας.

Το προσωπικό, κυρίως το νοσηλευτικό, είναι ανεπαρκές, όπως ελάχιστοι είναι και οι τραυματιοφορείς που θα χρειαστεί να μεταφέρουν ασθενείς σε κλινικές, αλλλα ιατρεία και εργαστήρια. Από τους δύο αξονικούς τομογράφους του νοσοκομείου, ένας λειτουργεί κατά την εφημερία.

«Οταν πρέπει να βγουν έως και 130 αξονικές τομογραφίες σε κάθε εφημερία δεν είναι σπάνιο να περιμένουν ασθενείς από τα επείγοντα έως και την επομένη το μεσημέρι», επισημαίνει ο κ. Σιώρας και συνεχίζει, «το χειρότερο είναι ότι, στην πράξη, τα επείγοντα δεν σταματάνε ποτέ. Χθες είχαμε γενική εφημερία (σ.σ. περασμένη Τρίτη). Σήμερα υπάρχει απαγόρευση στο να έρθει ασθενοφόρο με επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο. Αύριο όμως έως το μεσημέρι το νοσοκομείο θα “εφημερεύει” για τα ασθενοφόρα. Το ίδιο και για μεθαύριο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έρθουν 40-50 επείγοντα περιστατικά τα οποία για να διεκπεραιωθούν θα πρέπει οι γιατροί να μείνουν στο νοσοκομείο έως τις 7 το απόγευμα».

Τα ράντζα Πριν από λίγους μήνες η τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είχε αναδειχθεί από την εικόνα των ΤΕΠ και των ράντζων στο νοσοκομείο «Αττικόν», σε κάθε γενική εφημερία του οποίου απευθύνονται από 1.000 έως 1.200 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 200 θα εισαχθούν για νοσηλεία. Κατά τη χειμερινή περίοδο περισσότεροι από 100 εξ αυτών θα νοσηλευθούν σε ράντζο, αφού ήδη στα μισά της εφημερίας οι κλίνες στους θαλάμους έχουν γεμίσει.


«Τον Αύγουστο το φαινόμενο κάπως υποχώρησε. Δηλαδή μιλάμε για 20-30 ράντζα σε κάθε εφημερία. Ομως τώρα έχουν αυξηθεί πάλι σε περίπου 70», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος. «Αλλά και η νοσηλεία σε ράντζο δεν είναι κάτι απλό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν μπορείς να βάλεις σε ράντζο σε χειρουργική κλινική ένα λοιμώδες περιστατικό».

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο το μεγάλο πρόβλημα είναι η πολύωρη αναμονή για τους πολίτες. Ειδικά όσοι προσέρχονται στο νοσοκομείο με ιδία μέσα και όχι με το ΕΚΑΒ μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πέντε και έξι ώρες έως ότου εξεταστούν ειδικά τους χειμερινούς μήνες. «Για τη μεγάλη αναμονή ευθύνεται κυρίως η απαράδεκτα μεγάλη προσέλευση πολιτών στην οποία ακόμα και τα καλύτερα συστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε. Δεν υπάρχει οργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει απλά περιστατικά», καταλήγει ο κ. Ρίζος. «Σχεδόν το 60%-70% των περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα είναι περιστατικά για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», σημειώνει και ο κ. Σιώρας και προσθέτει «εάν αυτοί οι ασθενείς είχαν σχετικά κοντά τους ένα κέντρο υγείας με 24ωρη λειτουργία, καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο με εργαστήρια που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, και κυρίως αξιόπιστο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη για την ποιότητα της φροντίδας που παρέχει, τότε θα ανακουφίζονταν πολύ τα νοσοκομεία. Πρόκειται για μία λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα στην Αττική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: