Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ..ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Κλιμάκιο της Microsoft σαρώνει την αγορά της Ρόδου και μοιράζει τσουχτερά πρόστιμα - Media
ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜICROSOFT..KATA TΩΝ ΠΕΙΡΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΕΝ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ..



Απορία αφελούς: Γιατί δεν χρησιμοποιείτε το Λίνοξ που είναι και δωρεάν και εξαιρετικά εύχρηστο για να φέρετε σε απόγνωση και στα πρόθυρα αυτοκτονίας τον αμερικανικό κολοσσό;



Πρόστιμα της τάξης των χιλιάδων ευρώ μοιράζει στη Ρόδο η Microsoft, ανώτερα στελέχη της οποίας σαρώνουν την αγορά της Ρόδου και τις τουριστικές επιχειρήσεις, μαζί με κλιμάκιο εξειδικευμένων φοροτεχνικών υπαλλήλων και οικονομικής αστυνομίας, σε επιχειρήσεις που έχουν παράνομο λογισμικό.


Σύμφωνα με το rodiaki.gr, τo κλιμάκιο αυτό, που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “ΡΟΔΙΑΚΗΣ”, έχει επιβάλλει σε περισσότερες από 30 επιχειρήσεις της Ρόδου, τσουχτερά πρόστιμα που φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις έως και τις 18.000 ευρώ(!) ανά περίπτωση.


Οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της τουριστικής σεζόν, αφού στο πλάνο των ελεγκτών υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιούν ή όχι γνήσιο λογισμικό της γνωστής εταιρείας.


Για τα πρόστιμα αυτά, γίνεται επιτόπου Διαπιστωτική Πράξη Παράβασης και αποστέλλονται απευθείας στη Δημόσια Εφορία Ρόδου! Αν δεν πληρωθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο, τότε σε βάρος των παραβατών κινείται και ποινική διαδικασία!


Οι έλεγχοι, γίνονται συντονισμένα και μεθοδικά και έχουν στο στόχαστρό τους σε αυτή τη φάση τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κλπ.).
Το πειρατικό λογισμικό αποτελεί μια μεγάλη μάστιγα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Εκτός από τους μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων και τη λειτουργία του υπολογιστή, ενέχει και πολύ σοβαρές κυρώσεις για όποιον διανέμει πειρατικό λογισμικό.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο biztech.gr, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προστατεύονται με βάση τον Ελληνικό Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Η πώληση, η εγκατάσταση αλλά και η προσφορά προς πώληση, η εμπορία, η διανομή και η εν γένει χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού της Microsoft προσβάλει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Microsoft και ενέχει σοβαρούς νομικούς, οικονομικούς κινδύνους και κινδύνους ασφαλείας τόσο για τους μεταπωλητές, όσο και για τους τελικούς χρήστες.


Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιον τρόπο πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι στους συνεργάτες της Microsoft, οι οποίοι προσφέρουν προς πώληση μη νομίμως αδειοδοτημένο λογισμικό. Η κα Χρονοπούλου μας ανέφερε ότι από τη μία πλευρά πραγματοποιούνται διοικητικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, ενώ ελέγχους πραγματοποιεί και η ίδια Microsoft.

Διοικητικοί έλεγχοι

Το πολύ υψηλό ποσοστό πειρατείας λογισμικού στη χώρα μας (63%) έχει οδηγήσει στην έντονη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αφού η τόσο υψηλή πειρατεία κοστίζει μεγάλα ποσά στο κράτος, τα οποία θα εισπράττονταν από την άμεση και την έμμεση φορολογία σε περίπτωση που υπήρχαν αγορές προγραμμάτων, ενώ επιπλέον οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας και αποτρέπει την τοποθέτηση κεφαλαίων και επενδύσεων στον τομέα του λογισμικού.


Χαρακτηριστικά, εντός του ΣΔΟΕ έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα διανοητικής ιδιοκτησίας και ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο διενεργεί αιφνίδιους διοικητικούς ελέγχους για τη διαπίστωση χρήσης/εμπορίας μη αδειοδοτημένου λογισμικού. Το ΣΔΟΕ επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 1.000€ για κάθε ένα πρόγραμμα που εντοπίζεται χωρίς άδεια.


Αν δεν καταβληθεί ανεπιφύλακτα το διοικητικό πρόστιμο, ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη και μάλιστα με την αυτόφωρη διαδικασία. Στην περίπτωση, δε, που το σύνολο του μη αδειοδοτημένου λογισμικού υπερβαίνει τον αριθμό των 50 αντιγράφων η υπόθεση παραπέμπεται ούτως ή άλλως στον αρμόδιο εισαγγελέα, ανεξαρτήτως της καταβολής του διοικητικού προστίμου.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου αποστέλλονται στη Microsoft μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), προκειμένου να ασκήσει τις αποζημιωτικές αξιώσεις της κατά των παραβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: